Divendres, 22 d'octubre de 2021 - Edició 1184
La República

DUI inclosa al full de ruta?

Com s'ha d'encaixar la conclusió de les negociacions CiU-ERC d'aquest dimecres? La ciutadania va quedar descol·locada en un primer moment, de la mateixa manera que el 12 de desembre de […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 15/01/2015

Com s'ha d'encaixar la conclusió de les negociacions CiU-ERC d'aquest dimecres? La ciutadania va quedar descol·locada en un primer moment, de la mateixa manera que el 12 de desembre de 2013 amb l'acord de data i pregunta de la consulta, o bé com el 14 d'octubre passat amb el procés de participació alternatiu. Ara bé, com a mínim prop de 2 milions de persones van acabar il·lusionant-se i sent actors del procés a la manifestació de la Diada de 2014 i el 9N. I ara no serà diferent. Tothom qui està convençut de la independència remarà perquè el 27 de setembre sigui un èxit, fins i tot la CUP.

La formació que representa l'esquerra alternativa s'ha mostrat molt crítica amb l'acord entre convergents i republicans, perquè diu que és una reedició del pacte d'estabilitat de fa dos anys. I no li falta raó. El de finals de 2012 no preveia res més enllà de la consulta, així que o bé hi havia eleccions immediates o bé s'havia de fer un pacte nou. I com era d'esperar, els cupaires se'n desentenen, perquè si ara estan nou mesos fent costat a CiU, aplanen el terreny perquè Podemos els birli tots els vots la propera tardor. Ja vam veure com les gastava Pablo Iglesias amb tothom la setmana passada: no té amics. Amb tot, tothom tranquil, ja que tot i que la CUP estarà tan contundent com sempre pressionant l'executiu per causes nobles com la fi de la pobresa, de les retallades o de la corrupció, farà costat a Mas i Junqueras en el terreny nacional. Escenificaran tensions, pitjaran fort, però no erosionaran el procés. Com va passar en l'avantsala del 9N, en el moment de la veritat hi seran.

I quin és el moment de la veritat? El de donar solidesa i credibilitat al full de ruta que estan pactant convergents i republicans assumint-lo, per exemple, al seu programa electoral. Perquè… Ens hem de creure que estan al marge de les negociacions? Algú dirà que potser es desentendran, però si el full de ruta que sorgeixi de CiU i ERC ha de portar a la independència, quin sentit té que els cupaires en plantegin un altre en solitari? No s'hauria de descartar una foto conjunta de les tres formacions a poques setmanes de l'estiu. I menys, si el pla que s'està ultimant inclou una declaració unilateral d'independència.

Ningú ho ha dit, però perquè Junqueras hagi refet la unitat i les entitats de la societat hagin acceptat, Mas ha d'haver ofert alguna cosa grossa. A més, estan venent que el 27 de setembre es podrà votar independència, però la gent no és estúpida: si aquest any no fan d'una vegada per totes la feina de construir les estructures d'estat i, sobretot, si el full de ruta és ambigu o és incomplet -és a dir, no acaba amb una proclamació d'independència en algun moment de la legislatura-, el poble els farà caure a l'òbit. Així, si es fan les coses com s'han promès, la CUP no fallarà.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014