Edició 2242

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 14 de setembre del 2024
Edició 2242

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 14 de setembre del 2024

Dubtes sobre la sanitat? Posa’m un cafè amb llet.

|

- Publicitat -

Fa uns dies es coneixia la notícia, l’Ajuntament de Tortosa comprarà la clínica l’Aliança. Segons s’ha sabut, pagarà a terminis un total de 7,5 milions d’euros per adquirir l’edifici i mantenir-ne una activitat, tant pública com privada, que passarà a ser gestionada per l’empresa SAGESSA.
Resulta curiós que, en l’actual context de retallades i reducció de la despesa pública, un Ajuntament desemborsi tal quantitat de diners per mantenir l’activitat privada d’una  mútua que, després de diverses negociacions fallides per ser absorbida per FIATC o SANITAS, es troba intervinguda pel Govern de la Generalitat tal i com publicava la premsa generalista aquest 25 de maig.

Publicitat

I és que són molts els dubtes que es generen si seguim les darreres notícies sorgides en relació a la sanitat catalana. Em refereixo, entre d’altres, a la investigació oberta a l’Ajuntament de Reus on, gràcies a l’excel·lent feina del regidor de la CUP David Vidal, s’ha descobert que, tant amb el tripartit com amb CIU al consistori, la major part del pressupost municipal es gestionava a través d’Innova, un holding d’empreses público-privades (entre les que apareix també SAGESSA) que escapaven de la fiscalització pertinent i que, posant sous desorbitats als seus alts càrrecs o incomplint la legislació sobre contractació pública, han convertit aquest ajuntament en un dels més endeutats de l’Estat. La dimissió de Josep Prat com a director General del Holding Innova primer, i com a president de l’Institut Català de la Salut després, no aporta molta llum a l’assumpte.
Tampoc ho fan les notícies d’elpaís sobre Ramon Bagó, exalcalde de Calella i ex President del Consorci de Salut i Social de Catalunya (ara presidit per l’Alcalde d’Amposta Manel Ferré), acusat de contractar les seves pròpies empreses per valor de diversos milions d’euros quan presidia l’esmentat Consorci.

Aquestes notícies generen dubtes, dubtes que es converteixen en preocupació a l’assabentar-nos que al silenciat Informe Crespo del 2006, la Sindicatura de Comptes ja detectava irregularitats. Preocupació que es converteix en indignació al veure com, aquest 25 de setembre, diputats socialistes i convergents impedien la compareixença de diversos dels implicats a la comissió parlamentària, ara finalitzada prematurament amb motiu del 25N, que havia d’investigar si totes aquestes sospites són fundades o no.

Els ciutadans, tot i que tenim el dret a conèixer com es gestionen els nostres diners, difícilment trobem els mitjans per exercir-lo. És per tant una obligació de l’administració la de gestionar amb total transparència i màxima eficiència els diners públics, rendir comptes i, en cas que es detectin irregularitats, exigir les responsabilitats que calgui a aquells que els hagin utilitzat de manera fraudulenta.
 
Mentre això no passi, no admetrem de cap manera que aquells que intenten exercir els seus drets siguin castigats per la justícia. És el cas de Marta Sibina i Albano Dante, periodistes de la revista CafèAmbLlet que, després de difondre per internet la seva investigació, han estat condemnats per un suposat delicte contra l’honor de Josep M. Via, un dels protagonistes d’aquesta dubtosa trama.

Per sort, no estan sols ni tallats, som CafèAmbLLet!

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

Minut a Minut