Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Dret a decidir i independència

No hi ha un reconeixement manifestat clarament del dret a decidir com el dret d’autodeterminació en el dret públic internacional. La llibertat d’expressió està reconeguda en la Declaració Universal dels […]

Avatar
Francesc Bonastre i Santolària 09/03/2014

No hi ha un reconeixement manifestat clarament del dret a decidir com el dret d’autodeterminació en el dret públic internacional. La llibertat d’expressió està reconeguda en la Declaració Universal dels drets Humans i en la Constitució espanyola; però decidir és arribar a una conclusió, a prendre una determinació i, s’entén el dret a decidir com el dret a poder votar o a poder decidir sobre aspectes polítics o de govern.
La independència en política, és que un poble, un país, no estan sotmesos a l’autoritat d’altre. L’autodeterminació, és l’acció d’aquesta col·lectivitat de decidir lliurement el seu destí polític, de decidir constituir-se en estat independent.
Ens diuen que ja exercim el dret de vot en les eleccions municipals, autonòmiques, del congrés espanyol i europees. Però per què no podem votar o per què no ens deixen votar la independència o l’autodeterminació de Catalunya? Per què no podem votar o decidir sobre altres aspectes del govern polític com les polítiques econòmiques i socials? És que només tenim dret a decidir quins són els nostres representants i quasi ni tan sols tenim dret a poder votar quins candidats volem?
Si els ciutadans de Catalunya som un poble, una nacionalitat, és que som nació. Un conjunt de població amb uns vincles cultural i econòmics. I si aquesta comunitat nacional té la voluntat diferenciada d’organització política o vol constituir-se en un estat, per què no pot fer-ho democràticament mitjançant un referèndum?
El federalisme polític, són els pactes entre els diferents pobles, nacions o estats per agrupar-se en un fi comú. Però aquí tenim per una banda, el reconeixement d’aquests grups nacionals i, per l’altra banda, la lliure independència en els afers interns. L’estat federal només té les competències o les representació atorgada per aquestes nacions. En la confederació, els estats nacionals no estan tan subjectes a les normes o al poder de l’estat federal.
La constitució espanyola parla de nacionalitats, però nosaltres, els catalans, no devem ser cap nacionalitat perquè no som reconeguts com a nació i per això no podem votar la independència!? Serà per això que només som comunitat autònoma? Que ni comunitat autonòmica històrica? Diuen que la sobirania nacional espanyola és indivisible!? Serà per això que la sobirania catalana pot votar un Parlament dit regional o de la comunitat autònoma? I si el poble català pot votar el seus representants i la seva forma de govern, per què no pot votar si governar-se de manera independent?
Els ciutadans de Catalunya que vulguin crear un nou estat per governar-se millor, per elegir els seus representants, per decidir quina política i economia volen fer, etc. Han de participar per aconseguir els objectius de llibertat individual i col·lectiva. Per Catalunya!