Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Diplomàcia espanyola : destructiva i antieuropea

És una vergonya en majúscules que les pressions  polítiques –destructives i  antieuropees- de la diplomàcia de l’Estat  espanyol envers el govern del Regne del Marroc hagin significat que la important  […]

Josep Maria Loste 01/05/2017

És una vergonya en majúscules que les pressions  polítiques –destructives i  antieuropees- de la diplomàcia de l’Estat  espanyol envers el govern del Regne del Marroc hagin significat que la important  missió  comercial que els  governs de Catalunya i Flandes havien de fer conjuntament  al Marroc del 7 al 9 de maig  -encapçalades per  sengles presidents,Carles Puigdemont i Geert Bourgeois- hagi  quedat  cancel•lada.

Aquest era un important  viatge de  caire  purament  econòmic i comercial, en què  hi  havia implicades  trenta  empreses catalanes  i  flamenques. De fet, ja es pot  parlar, d’una forma  diàfana, que la miopia  política i  diplomàtica del nacionalisme  castellano/espanyol  ha provocat  un “cop  de destral  mortal i irracional”  a  la cooperació  econòmica i  comercial i  el progr`ès  econòmic entre el nord  i el sud  de la Mediterrània. Aquesta  ha estat  una actitud  bastida  -per el  govern reaccionari  i centralista de Madrid- amb molta  mala  bava política. Però  la  cosa  pot  tenir  conseqüències greus  per  al  govern  de  Madrid;  ja que la premsa  de  Bèlgica  ha  reaccionat  molt negativament  envers  la diplomàcia  i el govern de  l’Estat  espanyol.  Per  altra  banda, l’eurodiputat   flamenc Mark Demesmaeker  ha  valorat  el  fet  amb  paraules  molt  dures. L’eurodiputat  flamenc  ha  acusat l’Estat  espanyol (el  seu  executiu)  de disposar  d’una diplomàcia destructiva . A més   també va  manifestar :  “ el govern de l’Estat espanyol  és curt de  mires  i particularment estúpid” .

En síntesi, una vegada  més  es  demostra que  la política   i la  diplomàcia  de l’Estat espanyol  no té  un  rumb calr ; actua “a pals de  cec” . De tota manera, el més greu de tot  aquest episodi  lamentable es  que, massa  vegades, les pressions espanyoles  per  anihilar  la nostra  estimada  nació catalana esdeven  profundament  antieuropees.