Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Difícil de creure, senyor Iceta

EL PSC ha iniciat aquest dissabte el que ha anomenat refundació del partit, que ha de culminar l'any vinent amb l'elecció d'una nova direcció i unes noves bases programàtiques i […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 07/02/2015

EL PSC ha iniciat aquest dissabte el que ha anomenat refundació del partit, que ha de culminar l'any vinent amb l'elecció d'una nova direcció i unes noves bases programàtiques i ideològiques. Miquel Iceta ha parlat de socialdemocràcia, de transformació social, de llibertat i progrés dels ciutadans i de voler reconèixer millor l'autogovern de Catalunya. I com ho faran? Amb diàleg i treball conjunt amb el PSOE. Això demostra que el discurs d'Iceta és el de sempre i, com de costum, està buit de contingut, tenint en compte la trajectòria erràtica de la formació (també del germà gran espanyol) en els últims anys: d'intentar-se embarcar en el vaixell sobiranista el 2013, a intentar fer-lo naufragar el 2014, i a dir aquest dissabte que CiU i ERC “embarquen els catalans en un carreró sense sortida”. D'un discurs anti-austeritat i anticonvergent, a una oferta de formar govern amb CiU en els últims mesos de l'any passat.

Tot i la falta de credibilitat, l'acte d'avui confirma que el PSC desisteix a intentar una reacció aquest any. Durant l'acte, amb tots els tòtems tradicionals presents, han dit que estan treballant per fer un canvi de xip l'any vinent, que els canvis no es poden fer tan ràpid. El problema és que amb l'explosió de ganes de participar tant a Catalunya com a Espanya, tot va ràpid i el PSC porta més de tres anys intentant impulsar un canvi, des que Pere Navarro va ser escollit primer secretari.

El procés, després de les potencials desfetes municipals, catalana i espanyola, hauria de ser una neteja generacional i de discurs, que canviés una dinàmica de dècades que ara es demostra caducada. Ara bé, si depèn de Miquel Iceta i el que ha dit aquest dissabte, la refundació serà una volta de 360 graus que els deixarà al mateix lloc. És difícil de creure que el canvi real es confirmi, sabent que els líders del partit mai surten de les bases, sinó que són teledirigits des del poder ocult inamovible. Hi haurà finalment un 'New PSC' quatre anys després, o bé el partit es dissoldrà per transformar-se en una branca del PSOE?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés