Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024
Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024

Dia de ‘carrusel’ judicial

|

- Publicitat -

Famosíssimes són aquells programes esportius en què, quan en altres èpoques tots els partits de futbol eren a la mateixa hora, els reporters entraven des de diversos escenaris per cantar gols. El ‘carrusel deportivo’, li’n diuen, que desprenia caspositat, naftalina, i Espanya d’una altra època, però que era intens i emocionant com pocs programes a la ràdio. Doncs bé, aquesta és també la descripció d’aquest divendres en matèria judicial a Espanya. El dia començava amb una petició de llibertat immediata de Junqueras per part de la seva família, per intentar sigui com sigui ser dilluns a l’Eurocambra. Aquest ‘habeas corpus’ s’ha rebutjat de seguida, mentre que paral·lelament el Suprem ha fet públic les seves decisions repressives del dia: la petició urgent de Torra perquè els jutges suspenguessin la inhabilitació del President com a diputat efectuada per la JEC ha estat tombada. El motiu: no hi ha cap urgència per resoldre l’assumpte. Obre un període d’al·legacions de cinc dies per mirar-se l’assumpte, però és clar, mentrestant la decisió de la JEC teòricament s’ha d’acatar. Una estona més tard, el Suprem també ha demanat oficialment a l’Eurocambra que suspengui la immunitat de Puigdemont i Comín. Però no ha aturat els seus processos d’euroordre. I és que si el Parlament Europeu vota a favor del suplicatori, els dos polítics deixaran de tenir immunitat, però no l’acta d’eurodiputat. Si el Suprem els ha vol arrabassar com a Junqueras, encara haurà d’aconseguir extraditar-los.

Les decisions d’aquest dijous i divendres al matí han comportat conseqüències per la tarda: la Junta Electoral Provincial ha arrencat oficialment l’acta de diputat de Torra i ha atorgat aquesta condició al següent de la llista de JxCat. Torra i Torrent s’han reunit al migdia i han decidit que fins que el Suprem no parli, no es donen per al·ludits, no reconeixen la JEC. Tot i semblar una certa desobediència, el proper ple del Parlament del 22 i 23 de gener serà el decisiu. Hagi o no parlat ja el Suprem, es veurà si Torra és o encara no diputat. En tot cas, de president s’hi vol continuar quedant, però és ben possible que això també sigui qüestionat en les properes setmanes. Tot passa molt ràpid, i una cosa que no es preveia fins l’estiu, la inhabilitació de Torra i les conseqüències que comporti, s’està precipitant.
L’altra decisió vespertina ha estat del Parlament Europeu, que ha decidit avalar el Suprem i donar de baixa Junqueras com a eurodiputat, amb efectes del 3 de gener. És a dir, oficialment constarà que ho ha estat del 2 de juliol del 2019, al 3 de gener del 2020. Mig any just, en el qual l’han sentenciat a presó sense suplicatori, una contradicció en si mateixa. I en el qual, no ha pogut exercir perquè ha estat a la presó i no se li va notificar fins el 6 de gener del 2020 que estava dins. L’Eurocambra, de moment, no ha tingut valor per enfrontar-se al Suprem, tot i que ERC ja anunciat que apel.larà la decisió al Tribunal General de la UE. El serial no acabarà així, garantit.
Et pot interessar  Illa confirma "converses intenses" entre el Govern i el PSC per intentar arribar a un "principi d'acord" sobre pressupostos
Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut