Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Dia de ‘carrusel’ judicial

Famosíssimes són aquells programes esportius en què, quan en altres èpoques tots els partits de futbol eren a la mateixa hora, els reporters entraven des de diversos escenaris per cantar […]

El Dietari del Procés 11/01/2020
Escons buits simbòlics de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín amb banderetes independentistes dins l'hemicle del Parlament Europeu, a Estrasburg el 2 de juliol del 2019. (Horitzontal)

Famosíssimes són aquells programes esportius en què, quan en altres èpoques tots els partits de futbol eren a la mateixa hora, els reporters entraven des de diversos escenaris per cantar gols. El ‘carrusel deportivo’, li’n diuen, que desprenia caspositat, naftalina, i Espanya d’una altra època, però que era intens i emocionant com pocs programes a la ràdio. Doncs bé, aquesta és també la descripció d’aquest divendres en matèria judicial a Espanya. El dia començava amb una petició de llibertat immediata de Junqueras per part de la seva família, per intentar sigui com sigui ser dilluns a l’Eurocambra. Aquest ‘habeas corpus’ s’ha rebutjat de seguida, mentre que paral·lelament el Suprem ha fet públic les seves decisions repressives del dia: la petició urgent de Torra perquè els jutges suspenguessin la inhabilitació del President com a diputat efectuada per la JEC ha estat tombada. El motiu: no hi ha cap urgència per resoldre l’assumpte. Obre un període d’al·legacions de cinc dies per mirar-se l’assumpte, però és clar, mentrestant la decisió de la JEC teòricament s’ha d’acatar. Una estona més tard, el Suprem també ha demanat oficialment a l’Eurocambra que suspengui la immunitat de Puigdemont i Comín. Però no ha aturat els seus processos d’euroordre. I és que si el Parlament Europeu vota a favor del suplicatori, els dos polítics deixaran de tenir immunitat, però no l’acta d’eurodiputat. Si el Suprem els ha vol arrabassar com a Junqueras, encara haurà d’aconseguir extraditar-los.

Les decisions d’aquest dijous i divendres al matí han comportat conseqüències per la tarda: la Junta Electoral Provincial ha arrencat oficialment l’acta de diputat de Torra i ha atorgat aquesta condició al següent de la llista de JxCat. Torra i Torrent s’han reunit al migdia i han decidit que fins que el Suprem no parli, no es donen per al·ludits, no reconeixen la JEC. Tot i semblar una certa desobediència, el proper ple del Parlament del 22 i 23 de gener serà el decisiu. Hagi o no parlat ja el Suprem, es veurà si Torra és o encara no diputat. En tot cas, de president s’hi vol continuar quedant, però és ben possible que això també sigui qüestionat en les properes setmanes. Tot passa molt ràpid, i una cosa que no es preveia fins l’estiu, la inhabilitació de Torra i les conseqüències que comporti, s’està precipitant.
L’altra decisió vespertina ha estat del Parlament Europeu, que ha decidit avalar el Suprem i donar de baixa Junqueras com a eurodiputat, amb efectes del 3 de gener. És a dir, oficialment constarà que ho ha estat del 2 de juliol del 2019, al 3 de gener del 2020. Mig any just, en el qual l’han sentenciat a presó sense suplicatori, una contradicció en si mateixa. I en el qual, no ha pogut exercir perquè ha estat a la presó i no se li va notificar fins el 6 de gener del 2020 que estava dins. L’Eurocambra, de moment, no ha tingut valor per enfrontar-se al Suprem, tot i que ERC ja anunciat que apel.larà la decisió al Tribunal General de la UE. El serial no acabarà així, garantit.