Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Democràcia, mobilització i legitimitat

Democràcia, mobilització i, sobretot, legitimitat, aquesta  és la trilogia  a  aplicar  a partir  d’ara. Tenim davant  nostre  una  tardor  molt  calenta, que es pot ampliar a l’hivern i la primavera  […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 05/09/2014

Democràcia, mobilització i, sobretot, legitimitat, aquesta  és la trilogia  a  aplicar  a partir  d’ara. Tenim davant  nostre  una  tardor  molt  calenta, que es pot ampliar a l’hivern i la primavera  del  2015 . De fet,  estem arribant  al límit de les  elucubracions i  especulacions. En un futur proper  caldrà  perdre  decisions  valentes. Ara és l’hora de debò : ha arribat l’hora de la legitimitat  catalana davant  d’una legalitat  espanyola,completament esgotada, que no pot pretendre tornar a imposar-se per la raó de la força : hem  i podem  votar el 9-N  de totes totes .

Això que no  ens  volen deixar  votar per la consulta em recorda  les entenimentades paraules  de l’expresident de Lituània,Vitautas Lansbergis, quan els unionistes soviètics deien que la veu de les urnes lituanes era  il•legal; en concret el mandatari  lituà  va afirmar, fa més de vint anys, una frase  que  ens  hauria de fer reflexionar avui en dia  a tots els  catalans, principalment al nostres dirigents i governants : “ les  lleis  estrangeres no s’apliquen en aquesta República”. Perquè no hi ha dubte que  aquest setembre de 2014, ja  hem superat una etapa  i en comencem una  altra. Ara  i aquí, la determinació dels catalans  ha de ser total. El primer  “round” el tenim en l’Onze  de Setembre d’enguany,  la V de victòria, de la Diagonal i la Gran Via de la capital barcelonina,  ha de ser esclatant; tothom qui  encara  no ho hagi fet s’ha d’inscriure  a marxes  forçades. És  extraordinàriament  necessari que  el proper dijous  11 aconseguim quelcom  mai  vist  fins  ara . Ha arribat  el moment  que  ens  hem de conscienciar  de  debò  per  tenir  ben present  que   s’ha acabat el bròquil : no podem  continuar ni un minut més pretenent governar una  autonomia, cada dia  més retallada i intervinguda, i  al servei  dels  capricis dels  centralistes  de  Madrid. No podem seguir  fent la viu-viu  i  arraulint-nos  davant la demagògia botiflera i neolerrouxista,  quan, malauradament, per altra  banda,  el país  se’ns està desfent a  les  mans . Necessitem, amb urgència, fer efectiu  un mandat democràtic per poder  demostrar  a Europa i el món que  aquest  cop  els  catalans  anem de debò . Cal institucionalitzar, amb una forta dosi d’esperit de  sacrifici, la campanya  permanent  fins  a aconseguir  la llibertat nacional : és  l’hora de la legitimitat  catalana. La dimensió històrica del contenciós català és imparable, ja que  la nostra força és la gent  : si us plau, no defallim.