Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

De veritat cal una altra llista, germana Teresa?

És força desconcertant. A una setmana de les eleccions municipals, la monja Teresa Forcades fa el pas i diu que vol ser candidata a la presidència de la Generalitat, així […]

El Dietari del Procés 18/05/2015

És força desconcertant. A una setmana de les eleccions municipals, la monja Teresa Forcades fa el pas i diu que vol ser candidata a la presidència de la Generalitat, així que vol encapçalar alguna llista electoral. Quina? Proposa una confluència entre Podem, Iniciativa, CUP i Procés Constituent. És a dir, si això fos una realitat, serviria per rebentar la intenció plebiscitària de les eleccions del 27 de setembre, ja que seria impossible calcular amb clarividència quants catalans es decanten pel Sí a la independència i quins no, perquè aquesta candidatura seria mixta.

Així, amb la consulta pendent, cap govern de la Generalitat tiraria un procés de secessió sense saber les intencions dels votants. I davant una previsible victòria de PP+C’s o PSOE+C’s a Espanya, l’Estat no posaria cap facilitat i hauríem de tornar a la casella zero de pidolar una votació. Tot plegat aniquilaria el procés. Aquesta candidatura que planteja Teresa Forcades ho faria saltar tots pels aires, i seria un saboteig en tota regla a l’anhel sobiranista. I això, venint d’algú com una monja que aquest dilluns mateix s’ha definit com “clarament independentista”. Amb tot, la llista que ha proposat és poc probable, perquè ni la CUP té ganes d’anar amb ningú, ni Podem i el seu més que possible cap de llista, Albano Dante Fachin, es deixaran treure el número 1.

Així doncs, la dirigent de Procés Constituent ha deixat la porta oberta a presentar-se en solitari amb la plataforma que va fundar amb Arcadi Oliveres si la confluència de forces que proposa es veu forçada. És difícil de saber quina de les dues opcions seria més perjudicial pel procés. Com a mínim, en aquest cas es podrien computar els vots per Procés Constituent com a Sí a la independència, però el problema en aquest cas és que molts vots anirien a les escombraries.

Trauria representació la candidatura de Forcades tant a Girona, com a Lleida i Tarragona? En cas contrari, com els sufragis de Solidaritat el 2012, cauran en sac foradat. Per cert, una possible candidatura dels ex-ERC, RCat i SI, el 27-S, sí que seria de traca i mocador. Per sort, aquesta vegada es perdrien pocs vots per aquest flanc, cosa que es podrà comprovar amb la candidatura que les dues forces juntes han presentat per l’alcaldia a Barcelona.

En qualsevol cas, tot sobta encara més tenint en compte els dos preceptes amb què naixia Procés Constituent: intentar ajuntar tants partits com fos possible –PC es va plantejar com una eina de confluència, no com un partit en si-, i obrir un procés constituent en una República catalana independent. Tal com ho ha plantejat Forcades, és impossible complir amb els dos preceptes alhora. Per quin es decantarà? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, ‘Zugzwang’, la trobaràs 
aquí