Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

CUP: la veritable fuita de vots independentistes?

Les crítiques a la conferència de Junqueras encara es fan sentir, incloent la manca de punts en comú amb la proposta de Mas, la no menció del cap de l'executiu […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 04/12/2014

Les crítiques a la conferència de Junqueras encara es fan sentir, incloent la manca de punts en comú amb la proposta de Mas, la no menció del cap de l'executiu en el discurs, la no referència a la famosa querella, els crits de 'President, president' dirigits al republicà davant del convergent… Amb uns dies de distància, però, tot se centra a confrontar els dos models, cridar al diàleg, discutir sobre quina és l'estratègia idònia i quines raons motiven les posicions de cada líder. Ara bé, s'està fent prou èmfasi a l'actuació de la CUP en tot el serial i el seu despenjament tan prematur? En els propers dies haurien d'anunciar el seu posicionament definitiu.

Quim Arrufat deia aquest dimecres que s'han de buscar les fórmules que aconsegueixin el màxim nombre de votants independentistes. Que l'esquerra alternativa es presenti per separat és la millor manera? Com el Dietari 2014 ja va puntualitzar l'any passat, no cal analitzar a fons els resultats de les eleccions de 2012 per veure que un bon grapat de vots independentistes es van perdre a causa dels cupaires: al voltant de 33.000 persones els van donar suport a Girona, Lleida i Tarragona, i això es va traduir en zero diputats. També van ser estèrils les paperetes dels 40.000 electors de les quatre circumscripcions que van optar per Solidaritat. Ha pensat algú que potser convergents i republicans junts o separats treuen els mateixos resultats, i que la pèrdua substancial es produirà en l'independentisme que es presenti al marge dels dos grans partits?

Un altre exemple és el de Procés Constituent. Extracte del seu manifest: “Volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana”. Parlen de fer-ho “per les properes eleccions al Parlament”. L'acostament de l'entitat a ICV, Guanyem i Podem com a mínim per les properes municipals a Barcelona és la unitat per la nova Constitució Catalana de la qual parlaven Teresa Forcades i Arcadi Oliveres en el manifest?

Sense fets consumats és difícil considerar Procés Constituent un frau, però si segueixen aquest patró en les eleccions al Parlament, no només faran un flac favor a organitzar una llista única per la República catalana, sinó que causaran l'efecte contrari: algunes potencials paperetes sobiranistes es veuran perdudes en el marasme de l'ambigüitat d'un bloc encapçalat per Podemos. Si bé Procés Constituent s'ho hauria de fer mirar, la CUP també per no apropar-s'hi prou. Si el vaixell s'enfonsa, tothom en serà responsable.

I mentre tot gira de moment com si d'un peix que es mossega la cua es tractés, Andreu Mas-Colell presenta aquests dies els pressupostos. Potser passaran a la història com els de menys seguiment, un dels que menys s'han discutit o dels que menys polseguera aixecaran; la possibilitat que mai vegin la llum o com a mínim no en aquesta legislatura és tan alta per l'imminent anunci de comicis que l'interès que ha suscitat és força baix.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014