Dijous, 13 d'agost de 2020 - Edició 749
La República

Cridats per la nova era

Avui dilluns s’inicia una nova etapa del procés català cap a la independencia. En desconeixem el resultat, però l’acord assolit in extremis entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana de […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 19/01/2015

Avui dilluns s’inicia una nova etapa del procés català cap a la independencia. En desconeixem el resultat, però l’acord assolit in extremis entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana de Catalunya la setmana passada obre les portes a l’esperança amb l’horitzó de les eleccions del 27 de setembre de 2015, on els partits concorreran amb la voluntat de respondre la pregunta que l’Estat espanyol no ens ha deixat votar: Independència Sí o No? Junqueras ha començat a deixar clar el missatge: “Si guanyem el 27 de setembre, començarà la independència”. ERC també demana que es pacti el full de ruta abans de les municipals, veurem si Unió té tanta pressa.
 

Hi ha molta feina a fer durant aquests propers mesos, la primera aprovar els pressupostos autonòmics mitjançant els quals s’han d’acabar de bastir les estructures d’Estat que han de permetre sobreviure a Catalunya en el moment de desendollar-se d’Espanya. ERC ha complert amb la paraula i ha retirat l’esmena a la totalitat als comptes, i CiU ha començat a donar mostres de confiança que la cosa va de debò: el pressupost per a la partida d’Exteriors s’incrementarà aquest any en 1,8 milions més (un total de 17,2), per seguir promovent l’estratègia de la Generalitat a l’exterior.
 

No hi ha dubte, però, que l’assignatura pendent que preocupa més als catalans és la construcció de la Hisenda Catalana, l’estructura bàsica que hauria d’estar llesta durant el decurs d’aquest any. El departament d’Economia de Mas-Colell també hi ha posat fil a l’agulla i ha convocat 170 places (un increment del 50%). La dotació pressupostària augmentarà fins als 43,9 milions (un 25% més que l’any passat). Tant CiU com ERC no tenen més remei que començar a visualitzar aquests avenços si volen tenir quelcom tangible a vendre tant a les eleccions municipals que s’acosten, com les decisives plebiscitàries.
 

Espanya observa amatent. Alícia Sánchez-Camacho reclamava un pacte a la basca entre PPC i PSC per derrotar en les plebiscitàries l’aliança tàctica de CiU-ERC-CUP. Iceta embogeix dia rere dia amb declaracions lapidàries contra el Govern i els republicans, i Albert Rivera ha quedat descol·locat en el tauler. El de Ciutadans tenia planificat presentar-se a les espanyoles, però l’avançament electoral català li desmunta l’estratègia. Per altra banda, Podemos ha començat a rebre la pressió de la CUP, que va enviar-los una carta fa un mes per conèixer el seu posicionament al voltant de la voluntat catalana de celebrar un referèndum d’autodeterminació. Avui la CUP els ha recordat que no han respost la carta, i Podemos ha respost amb un lacònic “resta pendent”. Si aquesta és l’eficiència de la nova administració revolucionària espanyola, vuelva usted mañana, que deia Larra.
 

Que comenci el joc.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

 

Relacionats