Dijous, 29 d'octubre de 2020 - Edició 826
La República

Com més trencadora sigui la fórmula, millor!

Enmig de les converses –una mica més discretes que la tardor passada- per buscar una solució ideal pel 27-S, la CUP s’ha posicionat oficialment a favor d’una llista civil sense […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 07/07/2015

Enmig de les converses –una mica més discretes que la tardor passada- per buscar una solució ideal pel 27-S, la CUP s’ha posicionat oficialment a favor d’una llista civil sense polítics de cara a les plebiscitàries. Veure com els partits tornen a anar teixint la unitat que es va veure trencada tan ràpidament l’any passat –com tota porcellana fina que cau al terra sobtadament- és esperonador, i podria fer sortir de l’abstenció a molts que han arrufat el nas durant tot el 2015.

Amb tot, el partit de David Fernández no donaria suport a un govern de concentració amb Mas. Això fa que la solució que aquests dies es barallava –amb l’actual president com a conseller en cap i republicans i cupaires a l’executiu, controlat per un legislatiu dominat pel poble- no es podria donar al complet i s’haurà de cavil·lar una fórmula que s’ajusti a tothom.

Tant ERC i la CUP insisteixen a discutir les mesures immediates que s’haurien de prendre per desconnectar el país d’Espanya, i ja es comença a parlar que el 27-S seria només una prova de força, un referèndum de facto i un període curt per aplicar lleis transitòries. I sense més preàmbuls, es convocarien nous comicis constituents ja sota legislació catalana. I quin seria el govern d’aquesta efímera legislatura de transició? Aguantaria l’actual de Mas en funcions fins a les noves eleccions? En principi, el Parlament s’hauria de dissoldre de nou si en dos mesos no s’escull un nou president.

En qualsevol cas, la solució que s’ha de trobar a d’estar a l’alçada de les circumstàncies. Ara fa trenta mesos, Mas i Junqueras trobaven una solució inèdita per assegurar un referèndum: que els dos partits anessin agafats de la mà a cada votació al Parlament però amb ERC a l’oposició. Ara en fa 18, els mateixos protagonistes, amb molts altres suports, acordaven una pregunta peculiar, però que va generar consens i il·lusió.

Ara, en un altre gran moment, era evident que la solució no podia ser uns comicis amb l’estructura partidista normal, sinó que ha de ser tant o més trencadora que en els dos moments crítics anteriors. Com més imaginativa sigui la fórmula, més segurs podrem estar que ha sorgit la política en majúscules. I amb ella, el poble sortirà en massa a les urnes. Abans, però, s’ha de lligar. 
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

 

Relacionats