Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Com encarar els reptes del segle XXI ?

És quelcom molt  preocupant per  tota Europa i, particularment, per  la UE, que el  Front  Nacional de Marine Le Pen, l’extrema dreta de l’Estat  francès, hagi guanyat unes eleccions cantonals […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 15/10/2013

És quelcom molt  preocupant per  tota Europa i, particularment, per  la UE, que el  Front  Nacional de Marine Le Pen, l’extrema dreta de l’Estat  francès, hagi guanyat unes eleccions cantonals parcials en el departament del Var ( a la regió de la Provença/Costa Blava).

De fet, Marine Le Pen és, es podria considerar més dreta extrema que no pas  extrema dreta feixista; a més, darrerament,  està fent una campanya permanent molt intel•ligent; de tota manera és inquietant que les enquestes  ens diguin que el Front Nacional pot ser el primer partit, amb un 24% de vots, a l'Estat francès en les properes eleccions europees . El problema rau en el fet que en un estat com França, (una  democràcia arrelada i consolidada i  un  pilar essencial de la Unió Europea)   tant l'esquerra com la dreta clàssiques ja no poden oferir res de nou a l’electorat, ni donar  cap solució que tingui, un mínim de credibilitat, davant de l’atur, la precarietat laboral, la inseguretat ciutadana o la sensació de frau generalitzat. No hi ha dubte que  la globalització sense control – el fet que l’economia estigui molt per damunt que la política – provoca que  la democràcia se’ns estigui desfent a les mans. I és clar, tant la política com, sobretot, la democràcia  és la que ens hauria de  proveir  de  mecanismes de control, per tal de poder disposar d’una societat molt més  justa i  equilibrada; és a dir,  és  el  que hauria de donar esperança a la ciutadania,   per  tal  de  poder  encarar els   durs reptes del segle XXI .

Desgraciadament, en diferents  graus segons el país, en aquest complexa  Europa del segle  XXl, el  “gran públic”  percep la  política com quelcom poc transparent, boirós i  força relacionat amb la corrupció. Això és un desastre  en majúscules i, alhora, un excel•lent brou de cultiu perquè  els populismes, simplismes i autoritarismes  irracionals puguin anar prosperant  i, el més greu de tot,  covant l'ou de la serp.

http://www.la-croix.com/Editos/Le-message-de-Brignoles-2013-10-14-1041816

http://www.liberation.fr/politiques/2013/10/13/brignoles-des-votes-de-gauche-on-va-en-recuperer_939160

http://www.lemonde.fr/politique/article/2013/10/13/le-canton-de-brignoles-dans-le-var-choisit-entre-l-ump-et-le-fn_3494892_823448.html