Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Catalunya votarà un nou Estatut d’Autonomia

Perquè aquest fet es produeixi, hem d’esperar-nos a les eleccions generals d’Espanya de finals de 2015, votar el PSOE, que Pedro Sánchez sigui escollit president, que promogui una reforma constitucional […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 02/11/2014

Perquè aquest fet es produeixi, hem d’esperar-nos a les eleccions generals d’Espanya de finals de 2015, votar el PSOE, que Pedro Sánchez sigui escollit president, que promogui una reforma constitucional que no sabem amb qui pactarà si s’alia amb el PP -perquè ja ha dit que amb Podemos no hi pensa anar-, i amb aquest nou marc legal ens proposarà una reforma de l’Estatut. Només ens falta saber si aquest nou Estatut també l’escriurà ell, o l’ajudarà Alfonso Guerra.
 

Aquesta és la gran rotonda que ens proposa emprendre junts el PSOE com a oferta per a renunciar al referèndum d’autodeterminació i la independència de Catalunya. Un procés que ens duria del 2016 o 2017 cap al… 2005. Quina fixació pels retorns al passat!
 

La realitat de Catalunya està tan allunyada d’això, que avui Carme Forcadell instava al president i al Govern a convocar oficialment el nou 9N, i a liderar-lo. Joan Rigol s'ha ofert a que el convoquem tots junts, des del pacte pel dret a decidir. Mentrestant Oriol Junqueras seguia ahir donant el seu suport al nou 9N a la vegada que tornava a amenaçar CiU amb la proposta d’eleccions plebiscitàries sense candidatura unitària però amb unitat d’acció. Segurament és perillós insistir amb aquest tema ara. El resultat que es produirà d’aquí a set dies ja començarà a generar algunes pistes de quin és el millor camí a triar.
 

Catalunya està ja abocada a la consulta que es produirà d’aquí tot just set dies. Tot un poble empeny des del darrera. Només set dies per poder votar en una consulta organitzada pel Govern de la Generalitat quin país volem. No és el que havia de ser però el missatge hi serà, i això és molt important. A aquestes altures ningú no preveu una marxa enrere del Govern, malgrat Joana Ortega digui que no pot assegurar al 100% que la votació es pugui realitzar diumenge vinent.
 

Que la consulta de “xixinatbe”, que deien al Polònia, no ens faci oblidar que el que estem a punt de fer serà històric i de ben segur tindrà una sèrie d’importants conseqüències que donaran un gir definitiu a la Història de Catalunya. Qui es pensava fa cinc anys que les consultes de fireta organitzades pels pobles, i impugnades pels tribunals, acabarien desembocant en la situació actual?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014