Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Catalunya reacciona

D’aquí a una setmana i dos dies, el dijous 11, se celebrarà la Via Catalana 2014. Els catalans estan cridats, i d’alguna manera obligats, a fer realitat la V. No […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 02/09/2014

D’aquí a una setmana i dos dies, el dijous 11, se celebrarà la Via Catalana 2014. Els catalans estan cridats, i d’alguna manera obligats, a fer realitat la V. No perquè hagi de donar la volta al món, que la donarà, sinó per convèncer el president Mas que cal prémer l’accelerador i passar a mirar l’Estat espanyol des del retrovisor. Ningú va dir que fos fàcil, però sense arromangar-nos no aconseguirem res. Avui la Via Catalana ha fet un altre salt qualitatiu semblant al d’ahir i a hores d’ara ja podem dir que tenim un quart de la V totalment plena. Però encara falten moltes inscripcions per fer.
 

Catalunya s’ha passat l’estiu atordida pel Cas Pujol i desquiciada pels dubtes a Govern. Reconeguda la culpabilitat de l’ex-president, Espanya ha aprofitat la situació que estava buscant des de feia temps per abalançar-se sobre el procés sobiranista. Les darreres informacions indiquen que la conversa de la Camarga, amb la líder del PP Sánchez Camacho i l’ex-nòvia del fill de Jordi Pujol, tenien com a objectiu confirmar les informacions de frau fiscal que vinculaven a Jordi Pujol, per poder-lo atacar amb certesa. Una situació que coneixia tothom a Madrid des de feia anys per la connivència mútua, però que no han destapat fins que CiU no s’ha abocat de debò al procés sobiranista de la mà d’Artur Mas.
 

Probablement la idea era fer esclatar el titular el 10 o l’11 de setembre, o potser el 8 o el 9 de novembre, però Jordi Pujol es va avançar amb el comunicat en el qual s’autoinculpava i la tempesta va esclatar en plenes vacances, en terra erma. Espanya ha pogut riure pels descosits amb raó però sense autoritat moral, però ara ja s’han acabat les vacances i tornem amb les piles més carregades que mai. Espanya és l’estat de la Unió Europea rècord en frau fiscal, en economia submergida, i en incompliments de tota mena, fins i tot de sentències del Tribunal Constitucional (!). Realment son poques per no dir cap, les lliçons que els nostres botxins ens poden donar, i menys ara que es compleixen 300 anys de la invasió borbònica que ens ha encadenat a l’endarreriment fins avui.
 

Aquest matí de dimarts s’ha produït la compareixença més sonada dels darrers temps d’un ministre espanyol. Cristóbal Montoro ha posat en escena el despotisme de la Moncloa en estat pur. El citava perfectament el periodista Jaume Clotet: “No parlem d'una investigació més, sinó la d'un baluard del nacionalisme català”. A Espanya li és igual Jordi Pujol, sinó ja l’haguessin denunciat fa molt i molts anys. Ara Pujol, que s’havia acollit als postulats independentistes fa poc, és una eina per a desactivar la moral de l’independentisme i per això porten un mes intentant fer calar titular rere titular que l’independentisme és corrupció. Ara som d’ETA i corruptes. Però tots sabem que Jordi Pujol mai ha estat cap líder independentista, ans al contrari.
 

La sorpresa ha estat majúscula a la Meseta en veure que els independentistes hem deixat caure aquest baluard de l’autonomisme, per molt que el seu biògraf, o el seu sociòleg de capçalera s’entestin a maquillar la seva imatge. Ara sí que ja no podran amb nosaltres. Els catalans d’avui ja no som els xais d’ahir. Catalunya ha dividit perfectament la repulsa que ens ha provocat l’afer Pujol de l’aprofitament d’Espanya per atacar el procés. Seguim endavant, i és per això que no tolerarem que cap membre de l’establishment espanyol intenti destruir el somni del nou Estat mitjançant la guerra bruta. Avui l’independentisme és majoria i tenim la ferma voluntat de marxar d’aquest estat podrit. Per això, l’11 de setembre omplirem l’Avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, per retornar la dignitat i el progrés a la nostra terra. Només depèn de nosaltres fer-ho possible.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014