Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Carta a una indecisa

Potser quan falten 48 hores per anar a votar encara estiguis dubtant a qui votar. Ets una persona molt racional i saps que aquestes eleccions poden ser transcendents per tu, […]

Josep Huguet
Josep Huguet 22/11/2012

Potser quan falten 48 hores per anar a votar encara estiguis dubtant a qui votar. Ets una persona molt racional i saps que aquestes eleccions poden ser transcendents per tu, la teva família i el país. No només ens juguem el signe de les polítiques que es fan des del Govern des de la dreta a l’esquerra, sinó si encarrilem la via cap a la independència o no.
Mira, tant si ets de dreta, de centre o d’esquerra, hem arribat a un punt on queda clar que la societat catalana, que és adulta i responsable, s’adona que no pot homologar-se amb cap dels països europeus amb qui correspondria pel seu nivell de generació de riquesa i la capacitat de la seva gent. Com pot ser t’estàs preguntant que essent el 19% del PIB de l’Estat, el 22% dels seus ingressos, el 30% de les exportacions, en certs àmbits més del 40% de la ciència i només el 16% de la població de l’Estat espanyol, rebem per sota del 14% dels recursos públics de l’estat espanyol, rebem la seva marginació en les inversions i en les grans infraestructures i a sobre es promogui l’odi ètnic, com abans es va fer amb jueus o moriscos i  es maltracti sistemàticament la nostra llengua i cultura que és la dels valencians, balears i aragonesos de la Franja, sotmesos a un autèntic genocidi cultural que ha rebut ja diversos advertiments d’institucions internacionals.
L’autonomia s’ha mostrat un engany tant per la sistemàtica acció laminadora del Govern de l’estat com per la darrera sentència del Tribunal Constitucional. Espanya està governada per una casta burocràtica amb connivència amb l’oligarquia financera i de les empreses oligopòliques que gaudeixen de mercats quasi captius. Aquesta gent si són de dretes s’omplen la boca de liberalisme però tots viuen de la mamella de l’Estat i si són d’esquerres parlen de solidaritat però només pagant nosaltres i repartint de forma clientelar els subsidis entre els electors dels territoris assistits.
Ara, després d’anys de batallar en solitari, denunciant aquestes irregularitats profundament injustes, Esquerra republicana i la mobilització de la societat civil han aconseguit que dues forces importants del ventall facin el pas a reclamar un Estat propi: CiU i IC.
A partir d’aquí i des de la teva adscripció ideològica podràs triar. Però crec que ja et queda clar qui fa més temps que arrossega el carro i canta les veritats. Tu mateixa!