Dimecres, 12 d'agost de 2020 - Edició 748
La República

Cal activar una diplomàcia de butxaca

Després de  la  presa de possessió del nou  govern català,  el dossier català “la carpeta  catalana” sembla que torna a adquirir força protagonisme, polític  i periodístic, en l’àmbit internacional i, […]

Josep Maria Loste
Josep Maria Loste 17/01/2016

Després de  la  presa de possessió del nou  govern català,  el dossier català “la carpeta  catalana” sembla que torna a adquirir força protagonisme, polític  i periodístic, en l’àmbit internacional i, molt especialment,  en la  nostra  estimada  Europa.

A hores d'ara la qüestió catalana ja està tenint unes repercussions importants a Bèlgica, i se’n torna a parlar, abastament, a la premsa  francòfona, germànica i anglosaxona. Els  grans amics de Catalunya, aquells que ho són sincerament i sense demanar explicacions, com  els flamencs -sobretot la gent de la New Flemish  Alliance, (NVA)- una majoria del Parlament de Dinamarca, gran part dels governs i parlaments de les Repúbliques Bàltiques i la República d'Irlanda, sobretot la gent del Sinn Fein,  comencen a fer sentir la seva veu i la seva reivindicació solidària a favor de  la llibertat nacional de Catalunya. Per altra banda, també disposem de  la comprensió  i la solidaritat dels partits germans de la Aliança Lliure Europea/ European Free Alliance  (El Plaid Cymru gal•les, el SNP escocès, els independentistes i verds de Bretanya, els independentistes corsos, que ara són al govern regional, i d'altres petits partits i moviments regionals europeus que són a favor d'una Europa federal dels pobles,amb l’indispensable reconeixement del dret a l'autodeterminació). La resta de governs, partits, associacions, moviments polítics i culturals  i milers i milers de ciutadans catalanòfils, a títol particular, de la UE no estan en contra del procés, però consideren que el “dossier català” -la qüestió catalana en majúscules- és un afer intern de l'Estat espanyol. Això vol dir que els hem de convèncer, que hem de fer molta pedagogia, paradiplomàcia i diplomàcia de proximitat. Per tot això és tan important la nova conselleria d'Exteriors del Sr Raül. Romeva. A més a més, per aquesta raó el govern espanyol s'ha posat com una fera irracional -amenaçant gairebé abans de prendre possessió- a aquesta conselleria d'exteriors.

Cal tenir molt present que el front europeu i exterior és cabdal per encarrilar correctament el procés d'alliberament nacional de Catalunya. És indispensable que, a partir d’ara, cadascú de nosaltres posem en marxa  -en el nostre àmbit  de proximitat d'amics, coneguts i saludats i ,molt especialment, amb els nostres contactes, reals i digitals, a la UE i a l'exterior- una mena de diplomàcia de butxaca per començar a activar una tasca cívica de proselitisme  a favor del reconeixement de Catalunya com a nació, amb una llengua, història, cultura, economia i idiosincràsia pròpies, que té  la necessitat (és una autèntica necessitat social i vital per mantenir-se amb dignitat com a poble lliure amb justícia i progrés social) i la legitimitat d’esdevenir un estat independent amb tots els ets i uts integrat, amb normalitat, dintre de la interdependència europea.

En síntesi, és molt  urgent que aquesta diplomàcia de butxaca, de proximitat es concreti en una realitat palpable i impliqui començar a fer cartes, articles, escrits i videos a la premsa europea (també a la dels Estats Units  i d’arreu el món) i a les xarxes socials. Així mateix seria molt important trametre escrits al President de la Comissió Europea, del Parlament Europeu i dels grups parlamentaris del Parlament Europeu, així com a la Confederació Europea de Sindicats. Tenim molta i molta feina a partir d'ara. Cal fer-la molt bé.

Relacionats