Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Alternatives a les retallades. En parlem?

L’impost a la banca que ha defensat ERC ha estat rebutjat per CiU avui al Parlament, amb el suport significatiu del PP; era d’esperar que els diputats del PP s’hi […]

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras 30/11/2011

L’impost a la banca que ha defensat ERC ha estat rebutjat per CiU avui al Parlament, amb el suport significatiu del PP; era d’esperar que els diputats del PP s’hi oposessin però esperàvem major receptivitat per part del Govern Mas. Sobretot quan es tracta d’una proposta vigent a mitja Europa (incloses Alemanya i França) i que en el cas català permetria uns ingressos addicionals, imprescindibles per suavitzar les retallades. Cal tenir present que la reducció severa de la despesa pública dificulta enormement la reactivació de l’economia i, per tant, causa atur, de manera que cal limitar-la al mínim possible.

Som conscients que davant la reducció dels ingressos –i amb un dèficit fiscal que s’ha enquistat– cal redimensionar la despesa. I estem disposats a posar-hi el coll, a assumir solidària i responsablement decisions que comporten sacrificis. El moment és difícil, en som ben conscients. Però també tenim la ferma voluntat –i diria que fins i tot l’obligació– de trobar alternatives, i passen per trobar noves fórmules d’ingressos.

Per això mateix hem posat sobre la taula alternatives com gravar els dipòsits bancaris, una mesura que comportaria ingressar prop de 600 milions d’euros. Val a recordar que el Govern pretén retallar fins a 1.000 milions més.

D’aquí que l’esmena a la totalitat presentada per CiU a la proposta d’ERC hagi estat un gerro d’aigua freda. Sincerament, esperàvem més flexibilitat i disposició per arribar a acords raonables que creiem que estan en línia dels països europeus i que, a més, defensen els interessos de la immensa majoria dels ciutadans de Catalunya. Aquest rebuig frontal a fer passar els bancs per caixa, contrasta amb la determinació de collar els treballadors públics i amb la contundència d’un paquet de mesures que, en essència, perjudica les classes mitjanes i els sectors més febles de la nostra societat. De retruc, no incrementar els ingressos també dificulta la reactivació de l’economia.

La nostra oferta ha estat rebutjada. Però ni de casualitat llancem la tovallola, seguim i seguirem posant propostes sobre la taula, fent ofertes concretes de col•laboració al Govern de la Generalitat. Seguirem estenent la mà al Govern de Catalunya, esperant la mateixa alçada de mires que reclamava el President Mas.

I en aquesta línia tornarem a insistir amb noves mesures per generar ingressos addicionals que responguin a una política de fiscalitat progressiva. En els propers dies proposarem al Govern de CiU un increment del tram de l’IRPF, a aquelles persones amb ingressos superiors a 250.000 euros. I, tot i així, seguiríem per sota de la mitjana europea.

Finalment, el Govern també pot recuperar l’Impost de Successions per a les grans fortunes, atesa la necessitat d’incrementar els ingressos com única via per esmorteir les retallades.

En parlem? Esquerra Republicana hi està disposada.