Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

A la reconquesta del vot perdut, amb enganyifes i pancartes

            Jordi Évole en va satisfer uns i en va indignar uns altres amb l’”Operación Palace”, però una cosa va quedar molt clara, malgrat molts ja ho sabéssim d’antuvi. El […]

Joan Lladonet
Joan Lladonet 04/03/2014

            Jordi Évole en va satisfer uns i en va indignar uns altres amb l’”Operación Palace”, però una cosa va quedar molt clara, malgrat molts ja ho sabéssim d’antuvi. El teatre que varen fer els personatges: polítics, periodistes, escriptors, directors, etc., que apareixien al documental podria ser totalment veritat, ja que els papers sobre el “23-F” no es desclassificaran fins l’any 2031, però hi ha una cosa molt certa, i és que mentides com aquesta i semblants surten dia sí i altre també a través de tots els mitjans de comunicació, i ningú no ens diu que això que afirmen o neguen sigui mentida, o que no és tota la veritat. El PP va assolir una majoria absoluta a la legislatura passada, però quants vots va aconseguir gràcies a les mentides que varen escampar? La maquinària interna d’un partit vigila la situació, fa enquestes, observa la realitat i quan se n’adona que els van mal dades, recorren a tots els recursos al seu abast per capgirar la situació. El més important és la mentida.
 
            Aquesta operació està en marxa a les Illes Balears. El Govern actual ha seguit al peu de la lletra les ordres de Madrid i ha tret la llengua catalana de la circulació i també ho ha fet amb els trets culturals que ens caracteritzen com a nació, com a poble diferent. Ha estat una esmotxada tan grossa que només ha deixat el tronc. Però en aquest moment se n’han adonat que havien perduts vots a la part forana, i des de Madrid han enviat ordres noves per reconquerir els vots que havien desaparegut. I sense encomanar-se ni a cap déu ni a cap diable, han fet un dinar de matances a Campos, allà on s’han disfressat de defensors de la terra amb l’eslògan “defensamlonostro”. I ja tenim el president i la tropa presidencial, saludant, estrenyent mans i explicant des de la tarima que no existeix cap partit més que el seu que defensi els campaners, els mallorquins i tot el que signifiqui la mallorquinitat. Això és una pura i una vertadera mentida, però ho ha dit davant un milenar de persones, que segurament s’ho han cregut. Valenta tropa d’assessors tenia el president, ja que li han adornat l’escenari amb una escala de figueraler, plena de sobrassades i unes quantes llonganisses, que crec que després han rifat entre els assistents. Si tenim en compte que José Ramón Bauzá vol que parlem en modalitat, perquè vol recobrar la llengua dels padrins, segurament també deu voler recobrar la cultura i els costums dels padrins, que mai no varen utilitzar l’escala de collir figues amb què engreixaven el porc matancer per penjar-hi la sobrassada el dia de les matances, sinó que tenien una perxa, a un indret adequat de l’habitatge. Això em va fer pensar que si deu voler recobrar modalitats d’alguns mallorquins que usen contínuament “desde luego”, “entonces”, “pués”, “madera”, “enfermedat”, “ojalá”, “bones tardes”, “cubo de basura”, etc., per poder enterrar la llengua, així com vol enterrar l’escala de peu, perquè ja no deuen quedar figueres al camp, que han ajudat a abandonar.
 
            Com que és ben sabut que tot el que es fa a la comunitat amb autonomia no volguda, no és res més que seguir les ordres que provenen del Govern central, ara que es volen dur a terme les prospeccions petrolieres a les Illes Balears, fet que saben que els restaria molts de vots, des de Madrid segur que els fan fer aquest paperot que es veu d`una hora lluny, qui no ho vol veure és perquè és cec. S’han posat darrera una pancarta, han fet sortir 20.000 persones al carrer, segur que la majoria d’aquestes han sortit de bona fe i creient que el que feien no era teatre. Totes les declaracions que fan als mitjans de comunicació i al Parlament són en el sentit d’una forta oposició a les prospeccions. En canvi, el ministre Arias Cañete, de qui depenen les prospeccions, diu que es durà a terme l’avaluació de l’impacte ambiental i que segurament serà correcte i es faran les corresponents prospeccions (Arias Cañete, responsable de Medi Ambient, té o tenia en accedir al càrrec, set cotxes i una Scooter: un automòbil Morgan, un altre Unipower 1.300 GT model de l’any 1967, un totterreny Suzuki Vitara, un Mercedes Benz model de l’any 1983, un Volvo model S40 T4, adquirit el 3 d’abril de 1988, un Austin Cooper de l’any 1967 comprat el 2002, un Alfa Romeo model de 1971 i l’Scooter és marca Piaggio i té milers d’accions en petrolieres: 85.349 participacions a la petroliera Ducar per valor de 165.120 euros i 23.585 participacions a petrologis Canarias per valor de 160.979 euros, segons consta a la declaració que va presentar en el Congrés.)
 
            Com es pot veure, té alguns interessos en això del petroli. Però per si no havia quedat clar que el fet que tots els comandaments del PP de les Illes Balears diguin tots ensems que estan en contra de les prospeccions petrolieres, sembla i fa l’efecte que és totalment fals, que és una pura mentida, i ho demostra el fet que els 5 diputats del PP a les Illes Balears varen votar al Congrés a favor que les prospeccions continuïn endavant. Durant tot el temps que s’ha governat amb la democràcia representativa, el PP ha cercat tocs els trucs i baldufes possibles per aconseguir vots. Des de traslladar malalts i jubilats impedits amb furgonetes i la papereta a votar, fer falsos empadronaments d’emigrants a Formentera i ara enganar la gent amb això de les prospeccions petrolieres. L’únic que els interessa del poble és el seu vot.