Divendres, 3 d'Abril de 2020 - Edició 617
La República

7. Tots contra Romeva!

La campanya electoral s’ha jugat aquest diumenge a TV3. L’audiència que s’hagi mantingut fidel a ‘La Teva’ ha hagut d’aguantar una ràfega d’actes unionistes aquest diumenge a la tarda com […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 20/09/2015

La campanya electoral s’ha jugat aquest diumenge a TV3. L’audiència que s’hagi mantingut fidel a ‘La Teva’ ha hagut d’aguantar una ràfega d’actes unionistes aquest diumenge a la tarda com a compensació per haver retransmès la manifestació de la Meridiana. Una decisió de la Junta Electoral Central més que discutible, que a més establia que fossin els partits ‘afectats’ els qui escollissin què havia d’emetre TV3.

En qualsevol cas, la mesura haurà provocat un descens de l’audiència de l’emissora pública respecte un diumenge qualsevol. I, en definitiva, pocs vots haurà aportat a PSC, PP, Catalunya Sí que es Pot i C’s. Que a ningú se li escapi: Unió també va protestar per l’‘electoralisme’ de la marxa de la Diada, però ha rebutjat la quota de què disposava en l’espai compensatori de diumenge. Per què serà, perquè han volgut ser modestos i no volen ensenyar les masses que s’apleguen en els seus actes?

Al vespre, després d’un intens cap de setmana d’actes centrals de campanya, la televisió pública de Catalunya ha emès l’últim debat televisat de candidats, que ha suposat un déja-vu dels celebrats a 8tv o a La Sexta. L’única diferència amb el debat de la cadena ‘progre’ espanyola és que la presentadora no ha estat tan parcial. Dissabte, Ana Pastor, va fer l’enèsim paper galdós escombrant cap a casa. Cap a la casa espanyola. En mig del debat sobre la corrupció, era el torn de Romeva i la presentadora li va etzibar: “Usted en este debate pasa palabra, o…?”. Com dient: “Tu suposo que no voldràs parlar d’això ja que ets el representant del partit corrupte, no?”.

Sigui com sigui, el debat moderat a TV3 per Mònica Terribas ha confirmat el mateix que els altres: aquestes eleccions són especials, són plebiscitàries. S’hi decideix la independència de Catalunya. Pràcticament no s’ha parlat de res més, i pràcticament les formacions que defensen el No han parlat més de la plena sobirania catalana que els del Sí. Arran d’aquest fet, la conversa a set ha estat més que una conversa, un tots contra Romeva. El candidat de Junts pel Sí ha rebut per tots costats quan ha intervingut, i quan no ho ha fet, era interpel·lat constantment.

Aquesta circumstància ha fet que es veiés desbordat en algun moment, per bé que també li tocava el paper de rebatre tots els arguments amb la limitació del temps i amb els obstacles de comunicació bàsica que suposaven les interrupcions que constantment li feien altres candidats. D’altra banda, un Iceta amb força ofici no ha dubtat a treure el cap i fer-se sentir en forces moments i ha estat sempre conscient de quines són les formacions amb qui es disputa el vot, com ara Unió.

El candidat del PP, Xavier García Albiol, no ha sorprès ningú amb les seves provocacions, actitud xulesca, interrupcions constants als altres candidats i sobretot ganes d’enredar parlant de manera imprecisa i generalitzant, que tantes vegades li han reportat fruits. Pel que fa a Ramon Espadaler, ha ofert un perfil baix, ha passat inadvertit en molts moments i ha demostrat tenir un discurs difícil de defensar.

Un fet que també s’ha fet evident amb Lluís Rabell, que ha nedat també entre dos aigües durant gran part del debat, tot i que ha tingut dos pics en què ha perdut els papers: quan García Albiol s’hi ha referit com a ‘senyor Franco Rabell’ i quan el candidat de la CUP ha qüestionat la seva voluntat de desobeir. Inés Arrimadas ha tingut un paper més que fluix, repetint l’argument de “Catalunya es quedarà fora d’Europa” fins la sacietat i no oferint gairebé cap altre recurs. A part d’interrompre de manera incessant, és clar.

Per últim, Antonio Baños s’ha mantingut en un segon pla, sense entrar en gaire discussions obertes –excepte un parell d’enganxades amb qui s’està repartint els vots, Romeva i Rabell-, cosa que li ha reportat tranquil·litat també a l’hora d’exposar els seus arguments. Ha jugat la carta de sonar molt diferent a la resta, de no sonar com els polítics, i això li farà sumar punts. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Relacionats