Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

41. I si es carreguen la manifestació de la Diada?

L’enèsim fantasma que l’espanyolisme fa planar sobre el 27-S cada vegada pren més cos: la manifestació de l’11 de setembre està amenaçada. Els rumors sobre una possible acció de la […]

El Dietari del Procés 17/08/2015

L’enèsim fantasma que l’espanyolisme fa planar sobre el 27-S cada vegada pren més cos: la manifestació de l’11 de setembre està amenaçada. Els rumors sobre una possible acció de la Junta Electoral contra la marxa de la Diada podrien fer-se realitat: Ciudadanos ja ha demanat a l’òrgan que vetlla pels comicis que actuï d’ofici per anul·lar-la. En cas que no ho faci, és de suposar que el partit d’Inés Arrimadas interposarà una queixa. I tenint en compte que l’ANC i Òmnium estan ben implicats a Junts pel Sí i són els organitzadors de la mobilització, fàcilment poden buscar les pessigolles a la Via Lliure de la Meridiana. I si la suspenen, què? De moment, la paraula ‘Junts’ que TV3 ha utilitzat com a ganxo per la campanya corporativa d’estiu ha estat ja suspesa precisament per la Junta Electoral.

La marxa, així com el 9N de l’any passat, és inevitable. És impensable que la ciutadania acati la possible decisió de la Junta, així que en qualsevol cas la Meridiana s’omplirà. Però… Seria aquest fet suficient com perquè el govern espanyol impugnés les eleccions al Parlament i que el TC suspengués la convocatòria? És un escenari possible, però seria surrealista. El tarannà de l’executiu Rajoy és d’intransigència, però a la vegada de mínima contenció. El precepte dels populars des que el procés va començar és aquest: dir ‘no’ però no de manera prou contundent com perquè hi hagi una revolució al carrer de debò a Catalunya i la independència sigui definitivament hegemònica.

Així, que l’11-S i el 27-S es prohibeixin o no s’acabin celebrant no és, a hores d’ara, massa real. El que és evident, però, és que si la ràfega final d’enquestes electorals que deuen estar al caure donen un resultat contundent per la independència, l’Estat no es quedarà de braços plegats. I si no donen majoria absoluta clara per Junts pel Sí+CUP, potser tampoc. Frescos estan encara els titulars d’El Mundo embrutant la campanya de 2012. La maquinària de l’Estat encara no s’ha engegat aquest any. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí