Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

39. Volem ser una “disposició específica”

Avui s’ha iniciat el període de presentació de candidatures per a les eleccions del 27 de setembre. El 24 s’acabarà el termini, dos dies després aquestes es publicaran al DOGC, […]

El Dietari del Procés 19/08/2015

Avui s’ha iniciat el període de presentació de candidatures per a les eleccions del 27 de setembre. El 24 s’acabarà el termini, dos dies després aquestes es publicaran al DOGC, i hi haurà un petit període per presentar recursos i canviar quelcom. Finalment, el 31 d’agost es proclamaran definitivament les candidatures que es presentaran oficialment a les eleccions més importants de la història de Catalunya.
 

Aquests són els passos habituals en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Però com saben, no seran unes eleccions normals. El que està en joc no és qualsevol cosa i aquest mateix matí Unió, Junts pel Sí, el PSC i Catalunya Sí que es Pot ja han registrat les seves candidatures. En un segon pla segueixen els debats –de moment- sobre si Artur Mas serà el candidat final a president. Junts pel Sí finalment ha optat per parlar clar i anar tancant aquest debat fent dir a tots els seus tòtems que així serà en virtut d’un pacte entre CDC i ERC. Això és el que haurien d’haver fet des d’un bon inici si es volien estalviar aquest debat estúpid.
 

Amb la mirada també posada ja en l’11 de setembre, ahir Ada Colau va deixar caure que si guanyava la proposta independentista al Parlament, pujaria al carro vencedor. L’alcaldessa de Barcelona es cura en salut, després dels primers dies d’experiència municipal. Se sobreentén que en cas contrari, no hi pujarà. Sigui com sigui, això és un gerro d’aigua freda a la candidatura germana de Catalunya Sí que es Pot, que encara no defensa ni tant sols el caràcter plebiscitari dels comicis. Poc a poc de ben segur que hi aniran virant i compraran la idea, és insostenible defensar el contrari. De fet, el propi Garcia Albiol fa dies que ha comprat la idea i ell ja defensa directament el ‘No’. La bella Inés Arrimadas, eclipsada per l’aparició mediàtica de l’exalcalde badaloní, ja ha dit que el 28S trucarà a PSC i PP per pactar. Veurem què té per pactar.
 

Vol dir que no hagués estat millor que haguessin sumat en una candidatura conjunta? Segurament els interessos personals són massa grans com per provar d’anar junts, és per això que els surt més a compte dir que la candidatura independentista és una candidatura d’all stars, en to despectiu, com deia Esther Niubó (PSC). És clar, ells no poden recollir similars suports a les seves llistes. Parlant del PP, per si encara tenien dubtes, Rajoy ha dit que de fer-se una reforma constitucional, en cap cas s’introduirà el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Obvi. És que algú esperava el contrari? Ahir Duran i Lleida descartava la reforma constitucional i deia que era preferible acordar una simple disposició específica. S’imaginen? 3 anys de procés polític independentista per acabar essent una disposició específica que vingui a reconèixer el mateix que teòricament ja recull l’actual Constitució i Estatut. Naturalment, Rajoy li ha respost avui que d'això tampoc, ni parlar-ne.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí