Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

37. La jugada Colau

És clar. Si no ho ha fet Iniciativa en els darrers tres anys, ni Barcelona en Comú (sota la base d’ICV, també) fins ara, no es definiran sobre la independència […]

El Dietari del Procés 21/08/2015

És clar. Si no ho ha fet Iniciativa en els darrers tres anys, ni Barcelona en Comú (sota la base d’ICV, també) fins ara, no es definiran sobre la independència ara que el 27 de setembre és tant a prop.
 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va votar ‘Sí-Sí’ el 9N, com també ha confessat el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Franco. L’estratègia populista de partit els ha dut a abandonar la revolució i apuntar-se al tacticisme polític d’Iniciativa en el primer cas, i d’ICV i Podemos en el segon. Això no ha impedit a l’alcaldessa dir que la proposta de CiU, CUP i ERC de provocar un ple extraordinari abans de les eleccions per debatre aquesta qüestió és també de “tacticisme polític”.
 

Què no és “tacticisme polític” en política? No es tracta, també, d’això? Què és el que esta fent la seva formació sinó jugar amb els tempos i la indefinició per no escurar-se massa cap a un cantó o un altre? Que no és indigne que a un mes i sis dies d’unes plebiscitàries encara hi hagi alguns partits que no s’han definit? Ah! Ells ho han solucionat per la via fàcil: neguem el caràcter plebiscitari del 27S i punt. Això és com quan els nens petits juguen a fet i amagar, es tapen els ulls i es pensen que els altres tampoc els veuen.
 

Colau ha dit aquesta setmana que probablement vagi a la manifestació, i ha cridat a Mas també a anar-hi (i això ho compartim, per molt president de la Generalitat que sigui). Ara només falta que Mas s’hi apunti i ella no hi vagi perquè ell hi va, seria el súmmum. En qualsevol cas, no ens cal cap dels dos per omplir la Meridiana. Ada Colau també ha dit que si el 27S guanya la independència, ella s’apuntarà al carro vencedor (ximple no és). Però prefereix aturar la votació a l’Ajuntament amb l'abstenció del seu grup justificant-se en el programa on duien una proposta –sense ànim d’executar-, per celebrar un referèndum a Barcelona per votar l’adhesió de la ciutat a l’AMI passat el 27S, sense concretar més.
 

Barcelona ja ha votat i s’ha pronunciat favorablement dues vegades per la independència, directament. L’una el 10A 2011, en una consulta popular, i l’altra el passat 9N. I tant que podem tornar a anar a les urnes, les vegades que vulguin, però la voluntat del municipi de ser-hi ja hi és i ja s’ha demostrat, fins i tot fent aquestes votacions que suposaven un compromís encara més explícit per la independència. Ara ja no hi ha temps material per organitzar aquesta consulta abans de la campanya pel 27S, ni tampoc tindrà sentit adherir-se a l'AMI després d’aquesta jornada electoral tant si guanya el ‘Sí’, com si ho fa el ‘No’.

Barcelona en Comú i, darrere seu, ICV, ho tenen ben travat, però la voluntat del poble està per sobre del “tacticisme polític” i d’aquí a 37 dies es farà l’únic referèndum que comptarà a tots els efectes: el de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí