Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

27 de setembre de 2015: les eleccions totals

El president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà eleccions anticipades pel 27 de setembre, just un any després de la signatura del decret de convocatòria del 9N, una coincidència que […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 14/01/2015

El president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà eleccions anticipades pel 27 de setembre, just un any després de la signatura del decret de convocatòria del 9N, una coincidència que l’il·lusiona personalment. Això, com ha dit el president, significa que la campanya comença la vigília de l’11 de setembre d’enguany. Enmig, el congrés de renovació de CDC. El president Mas també s’ha disculpat pel “malson” de les darreres setmanes, i ha tornat a carregar les piles del procés des de la unitat.
 

L’entesa no ha permès una convocatòria ideal que hagués estat abans de les municipals, però sí que s’han pactat una sèrie d’acords per a tenir llesta la Catalunya Estat pel 27S: el govern i ERC refermen el pacte de legislatura mitjançant el qual impulsaran i culminaran les estructures d’estat convingudes i les lleis pendents. Això inclou també òbviament un acord sobre els pressupostos i també la incorporació d’experts recomanats per ERC per ajudar a bastir les estructures d’estat, o sigui: la hisenda catalana i la seguretat social pròpies. També l’acció exterior. L’acord al que s’ha arribat avui, també inclou acords per a les eleccions municipals.
 

Oriol Junqueras, en una intervenció brevíssima ha dit que la unitat s’ha refet. Junqueras també s’ha disculpat i ha anunciat que ERC farà tot el possible per guanyar la independència, que és el que toca ara, incloent entrar a govern si cal. A Junqueras se l’ha vist tornar a somriure, la qual cosa és positiva, i ha parlat del 27 de setembre com les eleccions definitives que Catalunya necessita. El president d’ERC ha anunciat, sobre el debat pressupostari, que treballaran per uns pressupostos útils per a bastir la hisenda i la seguretat social catalanes, assegurant la justícia social.
 

Un dels anuncis més importants que ha fet el president, a banda de la data de les eleccions, és que Catalunya està treballant en el full de ruta. Segons el president, tot i que no ha donat més detalls, el pacte en aquest sentit ja està molt avançat i serà transversal (s’inclouen les converses amb la CUP). Això vol dir que, novament, els polítics han tornat a enredar l'opinió pública: mentre el clima s'enraria, CiU i ERC treballaven de feia setmanes en aquest full de ruta. La unitat es comença a refer i la confiança entre els dos principals partits comença a cicatritzar les ferides de guerra de les darreres setmanes. Aquest és el valor més preuat a conservar i l’eina més útil per carregar-nos de paciència i avançar. Probablement, l’anunci del full de ruta serà la resposta als dubtes i també la indignació per l’endarreriment de la convocatòria electoral (en realitat, un avançament). Potser també hi trobarem la resposta sobre quan començarà exactament el procés constituent català?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014