Divendres, 3 d'Abril de 2020 - Edició 617
La República

24. Referèndum o DUI?

Aquest matí hem vist com els empresaris catalans han escenificat el suport al procés independentista. Ho han fet en un acte que ha conduit i agraït la presidenta del Parlament, […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 03/09/2015

Aquest matí hem vist com els empresaris catalans han escenificat el suport al procés independentista. Ho han fet en un acte que ha conduit i agraït la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. De Gispert ha dit que és un moment que, agradi o no, s’ha de triar entre blanc o negre. És el que dirimeix el 27S, el referèndum que no ens van deixar fer. L’única entitat rellevant del sector que s’ha negat a signar cap document de suport al procés, ha estat Foment del Treball. La patronal d’empresaris unionista no ha portat cap document a debat sobre el procés a la direcció –segons confirma el president de CECOT-, però en canvi es passa el dia dient que el procés provoca unes suposades “tensions econòmiques a causa de la independència”. Foment té una posició clara a favor de la unitat d’Espanya i l’Statu Quo. No debaten per por a trobar-se que la patronal també sigui independentista.
 

Poc abans d’aquest acte empresarial, Artur Mas deia a RAC1 que les condicions d’aquesta Diada són diferents a les altres. Ell és candidat d’una llista que es presenta a unes eleccions, i l’11 de setembre és el primer dia de campanya. Mas ha dit que s’ho està rumiant però que no descarta anar a la manifestació. Aquest és un fet que el PSC, per exemple, ha rebut amb normalitat perquè qualifica la manifestació a la Meridiana d’acte electoral. Ha d’anar Mas a la Meridiana? Ja fa temps que al Dietari del Procés hem dit que seria el més lògic. Mas no deixarà de ser el president de tot per molt que ho digui Iceta, o vagi o no a aquesta demostració de força independentista.
 

El que ens hauria de fer reflexionar són les declaracions que ha fet després. Mas ha dit que ell estaria disposat a negociar la celebració d’un referèndum d’autodeterminació amb Espanya si passades les eleccions al parlament (i guanya Junts pel Sí), i les del Congrés, el nou govern entrant a la Moncloa s’hi avé. És una decisió a valorar i respectable, però si el propòsit del 27S és fer el referèndum que no ens van deixar fer, i surt el ‘Sí’, no podem rebaixar les expectatives i fer aquest pas enrere. Quantes vegades haurem votat ja fins ara ‘Sí’ a la independència? Consultes populars: 9N, el 27S… Junts pel Sí i la CUP han aglutinat molta gent al voltant de la idea de la DUI. Si el propòsit del president és aquest arribat el moment (la qual cosa és difícil, perquè Espanya no cedirà en aquest tema), potser caldrà replantejar-se el seu paper, com també reobrir el debat sempre de manera interna de si ha de ser realment la persona que encapçali un govern que des del primer dia hauria d’estar determinat amb la independència.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Relacionats