Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

Repassada d’una catedràtica a un fundador d’UPyD per defensar l’erradicació d’una llengua

Segons un dels fundadors d’UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, pensar que “perdre una llengua és una tragèdia cultural és un tòpic sense sentit”. Ho ha escrit a Twitter, on ha assegurat […]

Redacció
Redacció 22/08/2018
Carlos Martínez Gorriarán amb Rosa Díez /Twitter @cmgorriaran

Segons un dels fundadors d’UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, pensar que “perdre una llengua és una tragèdia cultural és un tòpic sense sentit”. Ho ha escrit a Twitter, on ha assegurat que les llengües no moren i que, en tot cas, evolucionen i que només “ressusciten per motius polítics”. “És clar que es pot convertir en parla tradicional una llengua: s’han de posar molts diners i imposar-ne l’ús. La qüestió és per què, i la resposta és sempre política”, ha escrit.

Unes paraules que ha rebatut amb facilitat la professora i investigadora lingüística i catedràtica de la UNAM i l’NY University, Violeta Vázquez-Rojas, que ha assegurat que les llengües també s’extingeixen quan són “exterminades” en “pobles colonitzats”.  “Diem que una llengua està viva si hi ha una comunitat que la parla i la fa servir en diversos espais funcionals. Si els espais funcionals es restringeixen, les llengües desapareixen”, ha recordat, insinuant que el que van fer els espanyols amb Mèxic podria ser un exemple.