Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Test, Test, Test i Test… no tenir-ne ha estat el més gran error

Ho va dir i ho ha repetit fins a l’avorriment el secretari general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus: “solament amb el confinament no guanyarem la batalla del Covid-19”

L'Ull de Déu
L'Ull de Déu 27/03/2020

I respecte als tests de detecció, ho ha tornat a repetir: “cal fer tests massivament i aïllar els que surtin positius”. Doncs resulta que ja fa dies de la pandèmia i el govern espanyol, centralitzador de les compres, ha estat incapaç de proveir-se’n i de distribuir-los massivament i, no només això sinó que alguns dels que ha comprat a la Xina no són fiables.

Davant d’aquest desgavell que està representant la compra centralitzada, el ministre de l’interior s’atreveix amb amenaçar amb el “robatori” de material sanitari de les comunitats autònomes. La seva incompetència comença a ser d’escàndol. Estem parlant d’una negligència amb conseqüència de milers de morts.

Ho torno a dir, la manca de tests és la clau de la situació a l’Estat Espanyol. El Dr. Simón no sabia què contestar quan se li preguntava com era possible que Alemanya amb un nombre de casos semblants als de l’Estat tingués, comparativament tan pocs morts. Però la resposta la va donar un magnífic reportatge del corresponsal de TV3, Oriol Serra: la clau està en els milers de tests fets amb comparació a l’estat. A major quantitat de tests fets, la proporció dels morts, xifra aquesta incontestable, baixa molt.

Per això, l’alcalde d’Igualada, que afronta amb la resta d’alcaldes el particular i virulent brot de la Conca d’Òdena, té tota la raó quan exigeix que es faci el test a tots els 70.000 habitants de la zona confinada, ja que amb aquest confinament total no n’hi ha prou, com ha anat repetint el director general de l’OMS. El confinament ajuda, però els tests són el que salva vides i acaba més ràpidament amb la pandèmia, com s’ha demostrat Corea del Sud.

Ahir mateix, en una magnífica entrevista al Tot és Mou de la televisió catalana, el doctor Salvador Macip ho confirmava i el més estrany de tot plegat és que fer aquests tests és bastant fàcil. La pregunta és: com és que no en tenim a milions? Com és que no s’han posat els laboratoris a fer-ne massivament? Fer tests és molt més econòmic i salvador que qualsevol altra despesa o iniciativa.