Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

Qui ha vist i qui veu l’esquerra abertzale!

Ni a Madrid i encara menys a la Moncloa, governi qui governi, no s’obrirà de manera realista el debat sobre el dret a decidir

L'Ull de Déu 03/01/2021
La portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua

L’actual portaveu d’EH Bildu al Congrés dels Diputats, Mertxe Aizpurua, en una entrevista al diari Ara, afirma que “d’aquí a poc, s’obrirà a Madrid el debat del dret a decidir”.

Realment l’afirmació no té cap dada nova que permeti vaticinar que sigui veritat, i veient com actua el Gobierno, ni que sigui “el més progressista de la història”, format pel PSOE i Podemos, podem afirmar que ni d’aquí a poc ni, segurament, en força anys a Madrid no s’obrirà el debat sobre el dret a decidir.

Ni llei d’amnistia, ni reforma de la sedició i, com a molt màxim, uns indults donats a costa de molt de patiment dels presos i les seves famílies, de la mateixa manera que, malgrat la dissolució d’ETA, el Gobierno va en comptagotes acostant presos polítics bascos a les presons del País Basc: Queda clar que el Gobierno més progressista de la història busca venjança amb els presos polítics bascos i catalans.

Obrir esperances sense cap prova és greu error dels independentistes bascos i catalans. El que caldria és una veritable coordinació de totes les forces autodeterministes de tot l’estat per trencar el règim del 78. Prioritzar de veritat una via amb el dret a l’autodeterminació i plantar-se a Madrid de manera clara i contundent.

Tots els partits que van signar el pacte de la Llotja de Mar no han complert el que s’hi va acordar i caldria que repensessin aquella reunió i actuessin de manera conjunta a Madrid: o acord amb l’autodeterminació o bloqueig, Aprovar petites coses sense importància, que a més majoritàriament no s’acompliran, és un greu error. No serveix per a res reforçar un govern progressista que no fa la feina, perquè l’únic que es fa és afavorir que torni a guanyar la dreta nacionalista espanyola i haurem perdut el temps.

Ni a Madrid i encara menys a la Moncloa, governi qui governi, no s’obrirà de manera realista el debat sobre el dret a decidir. Imagineu si n’estaran per obrir el debat sobre el dret a l’autodeterminació? La resposta de Madrid és sempre la mateixa, mai, mai i mai. Qui ha vist i qui veu l’esquerra abertzale!