Dijous, 6 d'agost de 2020 - Edició 742
La República

El govern espanyol sempre té apagada la cultura catalana

Quants cops hem dit que als catalans ens manca cultura d’Estat! L’actual ministre de cultura espanyol fa unes desafortunades declaracions i la cultura espanyola ens demana que ens apuntem a un #ApagónCultural.

L'Ull de Déu
L'Ull de Déu 10/04/2020

Si catalans, bascos i gallecs anéssim a una i reaccionéssim de la mateixa manera, l’apagada d’aquestes tres cultures hauria de ser total. La cultura en català de tots els PPCC sempre ha intentat superar la repressió i l’apartheid cultural espanyol amb intel·ligència i de manera emprenedora. Sempre hem reaccionat d’aquesta manera i no en forma d’apagada cultural. Si així ho haguéssim fet, ja ni existiríem.

Per això és estranya la manca de resposta catalana a l’actitud d’un ministre espanyol que no té ni cultura, en general, ni empatia per la nostra en particular, i que el sector cultural català hagi adoptat una actitud de segon pla per simplement secundar la crida #ApagónCultura.

Si resulta que nosaltres ja en portem més de 300 anys, d’apagada cultural! D’apagada i de menysteniment per part de tots els governs espanyols que mai no han tingut cap mena de voluntat de fer-se seves les cultures no castellanes, la catalana, la basca i la gallega.

Ho hem estat veient al llarg de tots aquests anys de democràcia quan, per a les biblioteques, l’Estat gairebé mai no compra cap llibre escrit en les altres llengües de l’estat; quan hi ha tan poques càtedres de les tres llengües perifèriques a les universitats espanyoles; quan s’ha marginat qualsevol manifestació cultural en aquestes llengües; quan s’ha volgut dividir cada llengua, inventant-se’n algunes de nom ridícul; quan s’han fet versions de webs oficials, o bé sense aquestes llengües o, per contra, amb un futimé de llengües inventades; quan s’ha impedit sistemàticament la reciprocitat entre televisions de territoris amb llengua compartida. I ara ens diuen que cal que ens solidaritzem fem nostre també el seu @ApagónCultural!

I on era la solidaritat del món cultural castellà davant la repressió rebuda l’1-0? Allò sí que va ser, i segueix sent, una “apagada” de solidaritat espanyola davant de tanta ignomínia, La cultura d’arrel castellana, amb el seu lamentable silenci, va quedar, un cop més retratada.

Aquest #ApagónCultural d’avui i demà és poqueta cosa. Els catalans seguirem amb l’apagada cultural per voluntat cínica del govern espanyol fins a ser República Catalana.

Més de 300 anys d’apagada cultural catalana per voluntat del poder espanyol

 

 

 

Relacionats