En un món on la incertesa domina el panorama social, polític i tecnològic, les distopies s’han convertit en un dels gèneres més influents de la cultura contemporània. Jordi Solé Camardons, escriptor, professor i editor, ens ofereix una reflexió profunda sobre aquesta tendència en el seu assaig Malsons i somnis del futur (Voliana Edicions). Amb una llarga trajectòria el món literari i acadèmic, l’autor analitza com les distopies han passat de ser un gènere marginal de ciència-ficció a convertir-se en una moda de masses que influeix en la nostra percepció de la realitat i del futur.
El punt de partida de Solé Camardons és com al món de la ciència-ficció “tot eren històries apocalíptiques, catastrofismes i distopies ferotges sense esperança”. A partir d’aquesta premissa l’autor analitza els “encontres i desencontres entre utopia i realitat, de les simbiosis entre les utopies i distopies de paper o de cinema amb les reflexions, propostes o fins i tot experiències utòpiques”.
Solé Camardons introdueix el concepte de “distopofília” per descriure la fascinació contemporània per les narratives apocalíptiques i els futurs desoladors. A través d’una anàlisi rigorosa de la literatura, el cinema i les sèries de televisió, l’autor mostra com aquestes històries no només reflecteixen les pors col·lectives, sinó que també les reforcen. En un moment en què la crisi climàtica, l’autoritarisme i l’impacte de la tecnologia generen preocupació, les distopies sovint serveixen com a mirall de les nostres inquietuds. Aquesta visió potser excessivament pessimista, en molts casos està impedint imaginar futurs millors i alternatives esperançadores.
Malsons i somnis del futur recorre la història de les distopies, des dels clàssics literaris com 1984 de George Orwell o Un món feliç d’Aldous Huxley fins a les adaptacions modernes en pel·lícules i sèries de gran èxit com Black Mirror. L’autor analitza com moltes d’aquestes obres van néixer com una crítica social, i avui dia s’han convertit en productes de consum massiu que exploten la por com a recurs central.
L’autor també reflexiona sobre la transformació del concepte d’utopia. Si en altres èpoques es parlava d’utopies com a models ideals per a la societat, avui dia semblen haver quedat relegades en favor d’escenaris catastròfics. Aquesta absència d’utopies, segons Solé Camardons, pot tenir conseqüències importants en la manera com abordem els reptes del futur.
Malgrat la seva crítica a l’abús de les distopies, Malsons i somnis del futur no es limita a denunciar aquest fenomen, sinó que també obre la porta a una nova mirada més constructiva. L’autor convida a recuperar el pensament utòpic com una eina per a la transformació social i política. En un món marcat pel canvi climàtic, la desigualtat i les noves tecnologies, és fonamental imaginar futurs alternatius on es pugui construir un món millor.
En aquest sentit, el llibre no només analitza obres distòpiques, sinó que també reivindica aquelles narratives que ofereixen una visió més esperançadora del demà tot reivindicant la necessitat de fomentar històries que, sense ignorar els problemes actuals, plantegin solucions i alternatives viables.
Malsons i somnis del futur. Una crítica a la invasió de les distopies que colonitzen el pensament i l’acció. Jordi Solé Camardons. Voliana Edicions. Argentona, 2024. 316 pàgines. 19,00 €