Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Sobre Baudelaire

Es publiquen els assajos que Georges Blin va dedicar a l’escriptor francès

Ramon Moreno 28/08/2021

Es evident que Émile Zola anava errat quan va pronosticar poc futur a la poesia de Baudelaire. Les flors del mal, continua sent un llibre plenament vigent i llegit, reivindicat per lectors transversals que poden anar dels lletraferits i intel·lectuals a músics de rock.

Els assajos que el professor i crític literari Georges Blin (Pertuis, 1917- Paris, 2015) va dedicar a Charles Baudelaire són un referent no només en l’obra del poeta francès, sinó en la mateixa crítica com a gènere literari. Ara l’editorial barcelonina Ediciones del Subsuelo els ha aplegat en un volum amb traducció de Lluís Maria Todó. Són quatre els textos recollits en aquest llibre: “El sadismo de Baudelaire”, “El recurso de Baudelaire a la brujería”, “Jean-Paul Sartre y Baudelaire” i “Introducción a los Pequeños poemas en prosa”. Tot i que publicats l’any 1948, mantenen un renovat interès, més encara quan s’acompleixen els 200 anys del naixement de Baudelaire.

Baudelaire i Sade

Tot i que Baudelaire tot just fa referència al Marqués de Sade en tres ocasions a les seves obres, la influència d’aquest, segons Blin, va poder arribar-li per múltiples vies, així com també influències de Stendhal i Edgar A. Poe. Necrofília, violència i sexualitat: Georges Blin destaca que Baudelaire contemplava l’acte sexual com “una tragèdia de deshonor” perquè el poeta identificava la unió de dos cossos com “una tortura” o com una “operació quirúrgica” i el propi plaer com “un empelt en el dolor”.

Blin reivindica l’obra del poeta simbolista i critica “les injustícies que van cometre contra Baudelaire els que es van erigir en censors de la seva vida”, tot i que reconeix la seva voluntat de viure als marges (el seu “pacte amb la Depravació”).

Els assajos de Blin ens permeten una articular aproximació a Baudelaire, explorant “els abismes de la consciència del poeta, les complicacions y les contradiccions del seu imaginari. Amb una innegable erudició i capacitat d’anàlisi, l’autor també analitza la visió que Sartre va oferir al seu assaig (publicat per l’editorial Anagrama) i complementa algunes de les seves opinions.

El sadismo de Baudelaire. Georges Blin. Traducció de Lluís Maria Todó. Ediciones del Subsuelo. Barcelona, 2021. 208 pàgines. 19,00 €