Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Salvar el Rei d’Espanya a costa de la democràcia

|

- Publicitat -

Tothom ho sabia, però ningú no va fer res. Ni tant sols van intentar impedir-ho. Senzillament ho van tolerar i acceptar i, sobretot, el van protegir i van evitar que la ciutadania ho sabés. Aquest seria el resum, accelerat, que es podria fer del llibre dels periodistes Albert Calatrava (TV3), Eider Hurtado (ETB) i Ana Pardo de Vera (Público) L’armadura del rei (Ara Llibres).

A partir del darrer episodi de corrupció que ha portar a la fugida de Joan Carles I de l’estat espanyol cap als Emirats Àrabs, els tres periodistes reconstrueixen tot l’entramat de corrupteles i escàndols que han marcat la trajectòria del monarca espanyol des dels inicis del seu regnat, que va rebre de mans del dictador Franco. El llibre no només és una investigació sobre la figura de Joan Carles de Borbó i els seus negocis opacs, aventures, maniobres polítiques i excentricitats, sinó sobre l’entramat polític, judicial, mediàtic i econòmic que ha protegit el seu regnat, i que protegeix ara Felip VI.

Publicitat

Una llarga història d’episodis obscurs

El llibre destapa episodis desconeguts i recull ja alguns comportaments dels primers anys de regnat de Joan Carles, com la carta que va enviar al seu “germà”, el xa de Pèrsia, on li va demanar 10 milions de dòlars per ajudar la campanya d’UCD i “l’enfortiment de la monarquia espanyola” davant “l’amenaça seriosa” del Partit Socialista. Adolfo Suárez va dir després que no havà vist ‘ni cinc’ d’aquests 10 milions de dòlars.

“No n’hi ha per tant”, va dir el monarca quan es van començar a conèixer els comportaments del seu gendre, Iñaki Undargarín. Després vindrien les investigacions sobre les fundacions Lucum i Zagatka i els negocis de Joan Carles amb Corinna com a intermediària, fins al punt que el rei va intentar que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero facilités l’entrada de la russa Lukoil a l’accionariat de Gas Natural i Iberdrola.

Entre altres, el llibre també repassa les incògnites obertes sobre el paper del rei durant el 23-F, el cobrament de comissions per les importacions de cru i les maniobres polítiques del cap de l’Estat, marcades a vegades per una relació tensa amb els successius presidents espanyols. I també els seus affairs i les seves amistats perilloses amb personatges com Mario Conde durant l’etapa del pelotazo del que va poder participar.

Cuirassa institucional

La cuirassa a la què fa referència el títol del llibre és un acord col·lectiu que els autors posen al descobert després d’haver fet un centenar d’entrevistes a alts càrrecs, amics, confidents del monarca, responsables polítics, empresaris i personatges del món dels mitjans. Moltes de les fonts, expliquen els autors, han parlat de manera anònima per la por a les conseqüències que té posar al descobert informacions sobre el monarca.

El llibre també posa nom i cognoms als qui han protegit Joan Carles de Borbó durant aquests anys. Començant pels directors dels mitjans de comunicació, amb qui Joan Carles I feia trobades habituals, però també pels polítics com Alfredo Pérez Rubalcaba, Mariano Rajoy o l’actual PSOE, a més de jutges i empreses que han vetllat perquè el monarca pogués seguir actuant amb impunitat, revestit d’un pacte de silenci que quan va caldre es va transformar directament en censura.

Els autors certifiquen com l’armadura de Joan Carles I es transforma ara en l’armadura de Felip VI, que també gaudeix de la protecció judicial, política i mediàtica que van edificar el regnat del seu predecessor. De fet, segons els autors, la protecció de la monarquia s’explica pel fet que la figura del rei és la clau de volta del sistema institucional espanyol. Ara cal protegir Felip VI. La seva caiguda suposaria l’esfondrament de l’Estat tal com el concebem ara.

A costa de la democràcia

De tot plegat s’infereix que la gran damnificada de tot plegat és la democràcia espanyola, que els polítics han vinculat sempre a la fórmula de la monarquia parlamentària i que s’ha posat sempre al servei de la causa monàrquica. Lluny mantenir principis democràtics i de transparència i exigència i depuració de responsabilitats a la Casa Real, els poders de l’estat han preferit saltar-se lleis i principis democràtics i encobrir tot el que fa referència al tema. Fins i tot els mitjans de comunicació han negligit la seva responsabilitat i han format part de l’entramat.

El que anomenen pomposament “arquitectura constitucional” està edificada a pedaços sobre uns fonaments franquistes, un franquisme sociològic i polític que molts poders de l’estat ja no s’amaguen a dissimular.

L’armadura del rei és un llibre interessant pel que explica, però també per allò que es dedueix del que documenten els autors.

L’armadura del rei. Albert Calatrava, Eider Hurtado i Ana Pardo de Vera. Ara Llibres. Barcelona, 2021. 272 pàgines. 18,95 €. eBook: 9,99 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut