Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Retirat el llibre d’un militar espanyol al Regne Unit per antisemitisme

Penguin Random House retira del mercat “How They Rule the World”, del militar espanyol Pedro Baños, després d’investigar el possible antisemitisme de l’obra

Ramon Moreno 29/06/2019

Penguin Random House ha retirat del mercat anglosaxó el llibre How They Rule the World (versió anglesa de Así se domina el mundo, publicat pel grup Planeta), del Coronel de l’Exèrcit espanyol Pedro Baños, després d’una revisió externa que va investigar les acusacions d’antisemitisme de què havia estat acusada l’obra. La revisió va determinar que l’editor “hauria d’haver fet més preguntes i haver dut a terme una investigació més profunda i minuciosa per determinar si era apropiat publicar el llibre”. A principis de juny, PRH va encarregar una revisió externa independent del llibre, publicat sota el segell Ebury a l’abril (fins ara havia venut 500 exemplars al Regne Unit), després que sorgissin preocupacions sobre l’antisemitisme del mateix.

Les primeres acusacions les va fer l’escriptor britànic Jeremy Duns, que va escriure una sèrie de comentaris a Twitter sobre l’obra de Baños  i sobre alguns aspectes del llibre que podrien ser obertament antisemites, com algunes referències a la família Rothschild contingudes en la versió original en espanyol del llibre. Duns també va denunciar la portada del llibre, que inclou una imatge d’uns tentacles de pop, un símbol que s’associa amb l’antisemitisme i s’usava sovint en la propaganda nazi (Hitler va utilitzar la metàfora al seu llibre Mein Kampf). 

Abona les teories conspiratòries

Els editors van encarregar una revisió externa del llibre dirigida per la baronessa Julia Neuberger, rabí principal de la Sinagoga de l’Oest de Londres, membre de la Cambra dels Lords i membre del Van Leer Jerusalem Institute.

Les conclusions de l’informe consideren que el llibre inclou alguns passatges i referències que es fan ressò de teories conspiratòries jueves. Penguin Random House ha decidit no imprimir més còpies de l’edició en anglès i revertir els drets sobre l’edició en anglès. També es retiraran les edicions en àudio i llibre electrònic.

Mitjans espanyols com ABC abonen amb els seus titulars les teories conspiratòries, però contra el llibre del militar espanyol i parlen de “el misterio que rodea la retirada del ensayo”. El mateix Baños, que és presentat habitualment com un dels grans experts mundials en geoestratègia és autor de declaracions en defensa del president nord-americà:  “la aparente locura de Trump es una estratègia perfectamente planificada”. Tanmateix Baños ha participat en programes sensacionalistes com “Cuarto Milenio”, on ha defensat teories com la vinculació de la CIA amb el ovnis, alhora que ha estat un dels candidats a director de seguretat nacional espanyola de Pedro Sánchez i el PSOE.