Dimecres, 1 de febrer de 2023 - Edició 1651
La República

Recomanacions de Sant Jordi

Una selecció de llibres per aquest Sant Jordi confinat

Ramon Moreno 21/04/2020

Cos. Olga Tokarczuk (Editorial Rata). La darrera premi Nobel de literatura ens ofereix un viatge literari en forma de llibre polièdric que combina diferents gèneres com els apunts literaris, relats de viatge o narracions curtes. Tot plegat forma un conjunt emotiu i vital, un exercici d’introspecció i de reafirmació de la personalitat de l’autora polonesa.

Les aventures d’Ulisses. Carles Riba. Il·lustracions de Dani Torrent (Edicions Cal·lígraf). Un clàssic per a tots els públics. Un viatge al costat de l’heroi i les diferents aventures que trobarà en el seu camí cap a Ítaca, amb el cant de les sirenes, la terra dels ciclops o l’illa de Calipso. Amb un ritme trepidant i gairebé cinematogràfic , les il·lustracions sòbries i fantasioses de Dani Torrent en situen en un volum d’alta qualitat literària.

Autoretrat en un mirall convex. John Ashbery (Llibres del Segle). Un dels grans poemaris de la literatura contemporània de la mà d’un dels grans poetes globals. Ashbery ha estat un dels referents de les lletres anglosaxones, un renovador de la poesia moderna i un autor de culte fora del seus domini lingüístic, que tenim la sort de gaudir en català, amb aquest volum monumental que se suma a d’altres ja traduïts a la nostra llengua.

Una república com si… Alaa Al Aswani (Edicions de 1984). Les anomenades primaveres àrabs van portar esperança i il·lusió de democratització i obertura política. Empesos pels joves, milers de persones es van reivindicar com a ciutadans enfront el monolític poder egipci. Alaa Al Aswani novel·la aquella revolució, amb epicentre a la plaça Tahrir, de manera coral, amb diferents personatges que van viure, a un i altre costat, aquell esclat democràtic.

Travessar la riera. Julià Guillamon (Comanegra). Després del vessament cerebral que va partir la seva companya, Julià Guillamon va escriure una sèrie d’articles a La Vanguardia, aplegats en aquest llibret. Un reguitzell d’emocions, vivències, records i esperança lligades amb la paraula justa i sensible.

Diari íntim d’un editor. Ouyang Yu (Lletra Impresa). Una novel·la d’erotisme rampant i desenfadat, irreverent i provocador i alhora d’una gran elegància literària. Les aventures sexuals d’un editor xinès que, en els fons, no té es a perdre tot i ser un “oficial despullat” en l’aparell estatal xinès.

En el contagi. Paolo Giordano (Edicions 62). L’escriptor italià reflexiona sobre la pandèmia del Coronavirus i com està afectant les persones. Lluny de ser éssers individuals, les persones viuen connectades les unes a les altres, interaccionen, col·laboren es necessiten, viuen en comunitat. Por i esperança pel futur i mantenir-se a l’expectativa de com canviarà el món quan tot acabi. Un món més globalitzat que mai.