Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Nou obres candidates al Premi Òmnium de Novel·la 2021

Un jurat independent triarà el guanyador

Ramon Moreno 20/11/2021

ACN- Nou novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Es tracta de la cinquena edició del guardó més ben dotat per a una obra publicada, amb 25.000 euros de premi. Optaran a la distinció Els angles morts (Edicions del Periscopi), de Borja Bagunyà; Terres mortes (Editorial Anagrama), de Núria Bendicho; El primer emperador i la reina Lluna (Comanegra), de Jordi Cussà; L’aigua que vols (Enciclopèdia), de Víctor García Tur; Noruega (Drassana), de Rafa Lahuerta; Junil a la terra dels bàrbars (Club Editor), de Joan-Lluís Lluís; El mar de cap per avall (L’Altra), de Pep Puig; El setembre i la nit (LaBreu), de Maica Rafecas; i La casa de foc (Edicions Proa), de Francesc Serés.

Equiparació internacional

El premi es lliurarà a finals de gener. El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017 amb la voluntat d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys; Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, i el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps. L’any passat el Premi Òmnium de novel·la va recaure en Boulder d’Eva Baltasar.

Jurats independents

Les obres, publicades entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2021, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, la investigadora (UOC) i crítica literària Júlia Ojeda, el llibreter Lluís Ruiz i les llibreteres Mireia Perelló i Olga Federico. A partir de la llista d’obres seleccionades, un jurat independent i de prestigi format per Anna Casassas, Marta Segarra, Neus Real, Xavier Pla i Oriol Izquierdo donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim 21 de desembre.