Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

Mor als 84 anys el poeta i editor Martí Soler, exiliat a Mèxic des de la guerra civil

El poeta i editor Martí Soler Vinyes ha mort aquest diumenge a Mèxic als 84 anys, segons anunciava l’entitat mexicana Fondo de Cultura Económica. Soler es va exiliar al país […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 11/12/2018
Martí Soler/Europa Press

El poeta i editor Martí Soler Vinyes ha mort aquest diumenge a Mèxic als 84 anys, segons anunciava l’entitat mexicana Fondo de Cultura Económica. Soler es va exiliar al país llatí el 1947 amb la seva família, després de la guerra civil, i va desenvolupar-hi la vida personal i la carrera professional. A banda de poeta, destaca l’activitat com a traductor de Soler, nascut el 30 de juliol del 1934 a Gavà. Entre els seus llibres més destacats hi ha Temps d’espera i Antologia poètica. Martí pertanyia a la quarta generació d’escriptors exiliats d’origen català que escrivia en la seva llengua natal i en castellà, segons recullen mitjans mexicans. Va ser fundador de l’editorial Siglo XXI.

D’acord amb l’Enciclopèdia de Literatura a Mèxic, Soler va estudiar arquitectura a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i tipografia a l’Organització de les Nacions Unides per a la Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco).

Des del 1979 va ser professor de tipografia a la Universitat Iberoamericana, i va desenvolupar tasques a la Secretaria de Treball i Previsió Social de Mèxic. També va treballar a les editorials Siglo XXI i al Fondo de Cultura Económica.

Soler va exercir d’editor a publicacions com la revista Pont Blau i va col·laborar amb el Boletín del Instituto Mexicano del Libro, Cuadernos del Viento, Diálogos, Plural, Gaceta del Fondo de Cultura Económica i els suplements El Gallo Ilustrado i Sábado, entre altres.

 

Relacionats