Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Llums i ombres amb Nova York com a teló de fons

‘Manhattan Beach’. Jennifer Egan. Traducció de Josefina Caball. Edicions de 1984. Barcelona, 2019. 542 pàgines, 23,00 €

Ramon Moreno
Ramon Moreno 17/08/2019

Hi ha llibres que mereixen ser llegit pel simple plaer de la lectura, pel gaudi íntim que genera l’anar passant paraules, línies, pàgines. Manhattan Beach és un d’aquests llibres. L’autora, Jennnifer Egan, no només ha construït un relat sobre una tendra i intensa història personal, sinó que ho fa amb una ploma meravellosa, que captiva a cada pàgina. Manhattan Beach està destinada a ocupar un lloc de privilegi a les lleixes de qualsevol biblioteca literària i a ser rellegit i degustat en diverses ocasions.

Nova York de la rereguarda

Manhattan Beach ens transporta al Nova York de la segona guerra mundial, a la rereguarda del conflicte. L’Anna treballa a les drassanes i lluita per a guanyar una plaça com a bussejadora, un lloc de treball reservat fins ara als homes. Però les necessitats de la guerra dilueixen momentàniament les barreres i les dones són també necessàries en l’esforç bèl·lic. L’Anna Kerrigan es converteix en la primera dona bus de les drassanes.

Nova York segueix la seva vida, implicada en el conflicte però en un segon pla. La gent treballa, viu amb dificultats, es diverteix… L’Anna coneix per casualitat en un club en Dexter Styles, a qui havia tractat de ben menuda, quan va acompanyar el seu pare en una visita. Styles és un home de bona posició, dedicat als negocis varis, tèrbols la majoria, allunyada en tot cas del que és la vida de l’Anna, que, malgrat tot, es llença de cap a una complexa relació que l’ha de portar a descobrir qui era el seu pare i quina relació tenia amb aquell Dexter Styles i el seu món.

Obra polièdrica

Manhattan Beach és una novel·la polièdrica que es ofereix diverses trames argumentals que es mouen en diferents direccions i en diferents registres, confluint com en una teranyina en la mateixa ciutat de Nova York, polièdrica i encisadora. La recerca dels orígens, la lluita de les dones per ocupar el seu lloc a la societat, l’esforç bèl·lic de la societat, les trames negres sempre presents,  i una ciutat allunyada de la imatge de postal, omnipresent a tot el relat.

Jennifer Egan ha construït una novel·la farcida de detalls, magnífica en la seva literatura, tendra i dura alhora, esperançadora i lluminosa. Sí, aquest és un llibre meravellós.