Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Les memòries de Xirinacs

Des de dins de mi és l’autobiografia centrada en els anys de formació de Lluís Maria Xirinacs

Ramon Moreno 19/06/2022

La figura de Lluís M. Xirinacs ha deixat una profunda petja en el moviment civil i polític popular a Catalunya. Sacerdot i capdavanter del moviment de la no-violència, va tenir també un paper destacat en la constitució de l’Assemblea de Catalunya i la Marxa de la Llibertat. Reprimit pel franquisme va du a terme vagues de fam reivindicatives de la llibertat i la llengua i cultura catalanes, algunes de les quals el van portar al llindar de la mort. Va ser un home coherent amb ell mateix i amb la seva lluita, que li valgué nombrosos reconeixements. En comparació amb molts polítics oportunistes i arribistes, la figura de Xirinacs representa la integritat del compromís amb el país.

Les memòries polítiques de Lluís M. Xirinacs van quedar aplegades als tres volums que componen La traïció dels líders (La sembra laboriosa, 1993; Una pedregada seca, 1994; i La collita perduda; 1997, tots tres llibres publicats per l’enyorat editor Manel Costa-Pau a l’editorial Llibres del Segle) i són una acurada reflexió sobre els papers equívocs i les renúncies dels polítics i partits d’esquerres catalans durant el postfranquisme.

Ara, Voliana Edicions publica amb encert Des de dins de mi, l’autobiografia que Xirinacs va escriure durant el seu empresonament a la presó espanyola de Carabanchel l’any 1975, sentenciat per TOP (Tribunal d’Ordre Públic, que l’any 1977 canviaria el nom a l’actual d’Audiència Nacional).

Infantesa i adolescència

En aquestes memòries Lluís M. Xirinacs recorda els anys de la seva infància i adolescència (entre el 1932 i el 1955), fins als vint-i-dos anys. Nascut a Barcelona en el si d’una família burgesa i acomodada i profundament catòlica, viu el trasbals de la Guerra Civil Espanyola i la posterior dictadura feixista, que van comportar un descens de la família en la posició social: “Abans de la guerra tot eren sacietats, ara tot són estretors”. El jove Xirinacs viu un ambient de cultura “verament exquisit” i a les biblioteques familiars (n’hi ha una d’específicament dedicada a la literatura infantil) s’inicia com a lector precoç. Entre les primeres lectures destaca Xirinacs la dels volums de Patufet, amb els que aprèn a llegir en català, i que li convoquen “insensiblement i profunda la catalanitat”. Després vindria Jules Verne, els clàssics grecs en versió infantil, i més tard, l’enciclopèdia Espasa que li va obrir un món complet i ordenat.

Vocació de sacerdot

Xirinacs té clar que no vol seguir l’ofici d’advocat del i opta, empès per la mare i els sacerdots de l’escola, però convençut, pel sacerdoci, però no de parròquia. Volia ser escolapi, “ajuntaria religió i ciència en una sola cosa”. Eren els temps de la Barcelona fosca i també de la guerra mundial. La derrota nazi afectà de retruc els negocis del seu pare i comportà una nova fallida econòmica, que afecta l’educació dels nens (les tres germanes també serien monges) i fins i tot la família passa gana. Més tard hauran d’abandonar l’habitatge familiar per un de més modest.

Xirinacs estudia entre el 1946 i el 1955 (“L’ascensió al sacerdoci és costeruda, plena de dificultats”) en règim d’internat (“segrestat”) i amb “bombardeig ideològic” com a formació.  Xirinacs constata una “vida de pietat asfixiant, sense profunditat”. Els dos anys de noviciat a Moià, seran però, definitius, en la seva formació moral i espiritual, abans de continuar els estudis a Lodosa, Navarra, entre el 1948 i el 1951. És la comunitat religiosa però també l’Espanya de les penúries i la rigidesa moral. Gana, tuberculosi i estraperlo. El jove Xirinacs estudia filosofia i teologia i “es comença a engrescar en l’aventura intel·lectual”, enterrat entre llibres i sempre amb esperit crític, cosa que no era vist amb bons ulls pels seus superiors i va generar inclús una “caça de bruixes”. Xirinacs serà acusat de “relativista” abans de ser ordenat, el 2 d’abril de 1955.

Al final d’aquest volum Lluís M Xirinacs, esperit crític, però abocat a l’estudi i la formació, a la reflexió i la introspecció s’adreça als joves i els aconsella el que ell mateix practicaria a la seva vida: “llegiu, compareu, critiqueu, proveu, construïu, …”.

Des de dins de mi. Lluís M. Xirinacs. Voliana Edicions. Argentona, 2022. 320 pàgines. 18,00 €