Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Laura Casanovas guanya el Premi Carlemany amb la novel·la ‘Les estrelles de Lilith’

El lliurament del guardó es farà a Andorra coincidint amb la publicació del llibre, al maig

Ramon Moreno 04/02/2023
Foto: Columna Edicions

Laura Casanovas Borrell (La Seu d’Urgell, 1973) és la guanyadora del dotzè Premi Carlemany per al Foment de la Lectura amb la seva novel·la Les estrelles de Lilith. L’obra narra la història de la Maria, una noia de quinze anys que ha viscut sempre a Barcelona amb la seva mare. Un bon dia la mare s’enamora per Tinder d’un policia andorrà i totes dues se’n van a viure a Andorra per estar amb ell. L’enamorat de la mare els ha explicat que el seu país és el més segur i tranquil de tot l’hemisferi nord terrestre, però el mateix dia que arriben la Maria i la seva mare deixa de ser-ho perquè hi apareix un home crucificat i pocs dies més tard una altra dona morta. La trama policial d’investigació dels assassinats s’anirà entrellaçant amb les peripècies de la protagonista i la seva adaptació al nou país.

Jurat format per estudiants

Un consell lector (format per sis persones: les escriptores catalanes Maria Carme Roca i Laia Aguilar, les professores dels tres sistemes educatius d’Andorra Gemma Garcia (Col·legi Maria Moliner), Sílvia Sinfreu (Liceu Comte de Foix) i Alèxia Carreras (Escola Andorrana de segona ensenyança d’Andorra la Vella), i Glòria Gasch, editora i representant de Columna Edicions) ha estat l’encarregat de seleccionar tres obres finalistes, que s’han lliurat al jurat per a la seva valoració i per a l’adjudicació del premi.

Per la seva banda, el jurat que ha triat l’obra guanyadora estava format per nou estudiants d’entre catorze i setze anys, alumnes dels tres sistemes educatius d’Andorra, que han llegit les obres sota la supervisió dels seus professors de literatura. Els membres del jurat juvenil eren Sarayd Catalao, Marc Serra i Sofía Pemartín, del Col·legi Maria Moliner; Martí Vidal, Núria Valera i Natalie Franco, de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Andorra la Vella i Chlöé Viñolas, Clara Vila i Queralt Garcia, del Liceu Comte de Foix.

Autora de literatura juvenil

Laura Casanovas és professora de català i l’any 2015 va publicar la seva primera novel·la juvenil Un estiu a la fi del món. Pel que fa al guardó, el convoca el Govern d’Andorra i Grup 62, a través de Columna Edicions, i té una dotació de 8.500 euros. El premi es lliurarà al maig coincidint amb la publicació del llibre.