Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La vessant més cívica i política de Pompeu Fabra

Coincidint amb l’Any Pompeu Fabra, la històrica Revista de Catalunya publica el volum Pompeu Fabra: llengua, civisme, país, que han coordinat l’historiador Lluís Duran i el filòleg i subdirector de […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 27/09/2018

Coincidint amb l’Any Pompeu Fabra, la històrica Revista de Catalunya publica el volum Pompeu Fabra: llengua, civisme, país, que han coordinat l’historiador Lluís Duran i el filòleg i subdirector de la revista Jordi Manent.

El llibre vol ser una aproximació al Fabra més cívic, en una faceta que ha estat poc estudiada, i en destaca “la immensa influència que el lingüista nascut a Gràcia va tenir entre desenes d’entitats culturals, cíviques, patriòtiques i esportives d’arreu de Catalunya”.

Al text introductori del volum, el President de la Generalitat Quim Torra destaca a Pompeu Fabra con a “membre capdavanter del grup insubstituïble dels precursors que compartiran l’objectiu d’aconseguir una nació exemplar per la força de la intel·ligència, de la cultura i de l’humanisme”.

Pompeu Fabra: llengua, civisme, país aplega un seguit de textos que donen una visió del lingüista en tant que intel·lectual compromès i activista en camps com l’esport, o en la seva relació amb d’altres escriptors dels Països Catalans. De la dimensió global del personatge en dona mostra l’article de Jordi Manent sobre la repercussió internacional de la seva mort, a Prada de Conflent, el 1948.

Aquest és el primer llibre dels dos monogràfics del 2018 que publica anualment les Edicions de la Revista de Catalunya.