Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024
Edició 2130

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 25 de maig del 2024

La Sagrada Família com un món

|

- Publicitat -

Alfred Bosch (Barcelona 1961) ha escrit algunes de les pàgines més brillants de la novel·la històrica catalana. Amb L’Atles furtiu i les aventures del cartògraf mallorquí Salomó Cresques a l’edat mitjana, Bosch va guanyar el premi Sant Jordi l’any 1997 i va repetir amb un dels grans premis amb Les set aromes del món, premi Ramon Lluny l’any 2004.

Publicitat

Amb El temple dels pobres, Alfred Bosch torna a la narrativa històrica amb un relat que situa en el marc físic de la construcció de la Sagrada Família de Barcelona. En Jaume Ferris, en Bordegàs, és un nen de pare desconegut que ha nascut al mateix temple, que esdevé un petit poble en el qual obrers, artesans, menestrals i arquitectes viuen i conviuen aixecant la gran obra d’Antoni Gaudí. Una obra que acabarà sent el centre de l’existència de tots ells, alhora que, fora, el batec dels temps marca el seu ritme.

La Sagrada Família i el país

Mentre en Bordegàs i els seus companys, amics i rivals d’infantesa, estudien en un marc de llibertat i van creixent per a incorporar-se a les obres de l’església, assistim als moments més rellevants de la recent història del país. La Setmana Tràgica, la pedagogia de Ferrer i Guàrdia, el cop d’estat i la dictadura de Primo de Rivera, la Mancomunitat i la il·lusió de la República catalana i fins arribar a la Guerra Civil marquen el ritme de les obres del que serà el temple expiatori. La Sagrada Família serà també un protagonista de la novel·la, que va creixent al ritme i els avatars dels temps, dels cops de força anarquistes i de la repressió espanyola i ultracatòlica que no entenien les innovadores creacions del geni de Gaudí. Picasso, Dalí, George Orwelll o el dibuixant del poble Ricard Opisso desfilaran per les obres d’aquell mirador de la història de Barcelona que era la Sagrada Família fins que la dura nit del franquisme s’instal·li a Barcelona.

Diu Alfred Bosch que “hi ha un abans i un després d’El temple dels pobres”. “La novel·la m’ha canviat, i crec que farà canviar a qualsevol que la llegeixi. Abans la meva vida era com una línia recta, que jo volia ascendent però sense gràcia, i que en qualsevol moment es pot enfonsar als inferns”.

El temple dels pobres és un intens relat, ben documentat i escrit, de la construcció de la Sagrada Família, explicada amb detall, i de la personalitat genial d’Antoni Gaudí, al ritme del temps que li va tocar viure com a protagonista de la història de Barcelona i del país.

El temple dels pobres. Alfred Bosch. Columna Edicions. Barcelona, 2022. 514 pàgines. 21,90 €

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut