Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

‘La noia que va viure dues vegades’ tanca la sèrie Millennium

Columna Edicions publica el darrer títol de la saga iniciada per Stieg Larsson i continuada per David Lagercrantz

Ramon Moreno 02/09/2019

La saga Millennium ha captivat a milions de lectors arreu del món, un 100 milions segons indiquen fonts editorials, dels quals 400.000 exemplars en català. Els tres primers volums (Els homes que no estimaven les dones, La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina i La reina al palau dels corrents d’aire) anaven signats pel periodista suec Stieg Larsson, que a la seva mort va deixar algunes pàgines de la continuació de les peripècies del periodista Mikael Blomkvist i la Lisbeth Salander.

A partir del 2015 va ser l’escriptor David Lagercrantz qui va prendre el relleu dels volums (amb El que no et mata et fa més fort i L’home que perseguia la seva ombra), en una decisió criticada àmpliament, però que s’ha demostrat comercialment exitosa.  Ara, la sèrie es tanca amb la publicació de La noia que va viure dues vegades que ens situa en el moment que la Lisbeth Salander està preparada per a la batalla final contra la seva germana Camila. Aquesta vegada prendrà la iniciativa i intentarà alliberar-se del dolor de tota una vida. S’ha estat acostant al seu objectiu: ha deixat enrere Estocolm, porta un pentinat nou i s’ha tret els pírcings. Sembla una executiva més, però les executives no amaguen una pistola sota l’americana, no són hackers expertes ni tenen cicatrius i tatuatges que els fan recordar que han sobreviscut a l’impossible. Mentrestant, en Mikael Blomkvist investiga la mort d’un sense sostre de qui només se sap que ha mort mentre pronunciava el nom del ministre de Defensa del govern suec i que guardava el número de telèfon del periodista a la butxaca. En Mikael necessitarà l’ajuda de la Lisbeth, però per a ella el passat és una bomba a punt d’explotar.

Novel·la “potentíssima” i màxima seguretat pel projecte

En paraules dels seu editors aquesta és “una novel·la potentíssima que barreja escàndols polítics i enigmes en les més altes esferes de poder amb el desenllaç de la història de la Lisbeth Salander, un dels personatges més fascinants i millor construïts de tots els temps”.

Atesa la dimensió del projecte editorial a nivell planetari (i de les derivades previsibles en format cinematogràfics i televisius), el projecte ha estat rodejat d’extravagants mesures de seguretat per preservar la confidencialitat a l’entorn del llançament: només hi ha una còpia impresa del manuscrit original. A Nordsteds, l’editorial sueca, només dues persones han tingut accés a l’original, que custodiaven sota tres claus i amb diverses càmeres de seguretat. David Lagercrantz ha escrit la novel·la sense tenir accés a Internet per evitar els hackers informàtics.

Aquest volum que tanca la sèrie Millennium es publicarà simultàniament a 50 països i és previst que el seu autor, David Lagercrantz visiti Barcelona el proper dia 7 de setembre, coincidint amb la La Setmana del Llibre en Català.