Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

La cara oculta de la música

|

- Publicitat -

Neville Brothers, Bob Dylan, Iggy Pop, U2, Neil Young o Tom Waits són només alguns dels noms de primer nivell amb els que el productor i enginyer de so Mark Howard ha treballat al llarg de la seva dilatada trajectòria.

Publicitat

¡Grabando! ens mostra el recorregut de Mark Howard en el procés d’enregistrament d’alguns dels discos més destacats de la història recent de la música pop i rock, en la que ha estat un tècnic reconegut i valorat i al qual han recorregut tant músics de renom, com d’altres de més desconeguts pel gran públic.

Espies a l’estudi de gravació

La narració de Howard ens permet situar-nos en un racó de l’estudi de gravació i seguir tot el procés creatiu, inclús abans d’iniciar-se els enregistraments. Una de les característiques peculiars del productor és que gairebé personalitza els estudis i trasllada els equips de gravació on calgui per a garantir la comoditat dels músics i crear-ne una atmosfera acollidora. La finalitat és evitar les despeses generals obligatòries per a mantenir un estudi a llarg termini i la comoditat: “En lloc d’això, busco un espai genial, creo l’atmosfera, munto un equip fantàstic i llavors em centro en l’art”.

Howard pot traslladar-se amb tot el seu equipament a Austràlia o pot tunejar la sala d’estar de Joni Mitchell. El lector és un espectador privilegiat del dia a dia (i hora a hora) de la gravació alhora que repassa un munt d’anècdotes més o menys íntimes, o en tot cas poc conegudes o privades, de Neil Young, que només vol enregistrar els tres dies previs a la lluna plena ( el disc Le Noise requeriria sis mesos de treball) o els U2, que treballen “com una cadena de  muntatge”, on cadascú fa la seva part “fins aconseguir un tot consistent”.

I és que en aquell ambient  i situació, des dels músics més consagrats fins als debutant, es tracta d’una dura feina que requereix entrega, dedicació i professionalitat per aconseguir un grapat de cançons que, tal vegada, arribaran no només als llocs més alts de les llistes d’èxits sinó que alguns, pocs i seleccionats, formaran part de la història de la música.

Guia de producció

El llibre de Mark Howard és també una “guia de producció” ja que també apunta i s’endinsa en la descripció dels equips que ha utilitzat tant pel que fa als instruments musicals com els equips tècnics de taules de so, amplificadors, micròfons, gravadora (treballa amb una iZ Radar multipista) o el procés de masterització.

Mark Howard es declara “un privilegiat per haver pogut participar en la creació de molts àlbums importants i d’haver treballat amb molts artistes revolucionaris, pioners i de gran talent del nostres temps”. El seu nom està imprès en les contres de discos com Time Out Of My Mind de Dylan, American Caesar d’Iggy Pop, Monster de REM o All That You Can’t Leave Behind d’U2.

¡Grabando! farà xalar els amants de la música i farcirà d’anècdotes i curiositats els seguidors més fervents.

¡Grabando! Mark Howard (amb la col·laboració de Chris Howard). Traducció de Pilar Recuero. Libros Cúpula. Barcelona, 2021. 236 pàgines. 22,95 €

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió