Diumenge, 12 de juliol de 2020 - Edició 717
La República

La 37ª Setmana del Llibre en Català presentarà 260 novetats editorials i arribarà als 219 expositors

La Setmana és el gran aparador del sector editorial català

Ramon Moreno
Ramon Moreno 20/07/2019

La 37ª Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà del 6 al 15 de setembre a l’avinguda de la Catedral, presentarà fins a 260 novetats editorials i seguirà creixent amb la presència de 219 expositors (editorials, llibreries i institucions). El gran aparador del panorama literari en català organitza 270 activitats, moltes d’elles presentacions de llibres. En aquesta ocasió Els distribuïdors i agents culturals Margrit Lömker i Oriol Serrano recolliran el 23è Premi Trajectòria, i la revista Cavall Fort rebrà el Premi Especial de la Setmana.

La llista de novetats que es presentaran a la 37a Setmana del Llibre en Català és llarga. De fet aquesta és una edició de rècord amb més presència que mai de segells editorials, llibreries, i nous llibres. En conjunt, la Setmana inclou 270 activitats, 60 de les quals adreçades al públic familiar i 13 al públic jove, a més de 250 signatures i 12 itineraris literaris.

El president de la Setmana Joan Sala, ha admès que la cita toca sostre quant a editorials presents i representació de la literatura catalana. “El que mana és l’oferta, i l’oferta del llibre en català difícilment podrà ser més gran, podem posar-hi quaranta llibreries més, però els llibres seran els mateixos. Tots els que hi han de ser, hi són”, ha comentat.

Rècord de presentacions

Entre les 260 novetats de tardor que les editorials aprofiten per presentar a la Setmana (un 21% de les quals són de literatura infantil i juvenil) destaquen les noves obres d’autors consagrats com Isabel-Clara Simó (La sarbatana, Alrevés), Najat El Hachmi (Sempre han parlat per nosaltres, Edicions 62), Xavier Bosch (Paraules que tu entendràs, Columna), Màrius Serra (Jugar-s’hi la vida, Àmsterdam Llibres) o Bel Olid (Follem?, Bridge).

La Setmana també és principalment l’aparador d’altres novetats d’editorials més petites i d’autors que no tenen presència als grans mitjans de comunicació. Guillem Terribas presentarà La Martina va al cau (Estrella Polar), Caral Gracia estrenarà L’abisme (Univers), i el periodista cultural Pere Francesch Rom debutarà amb l’assaig Gainsbourg i Dalí, moi non plus (Edicions Cal·lígraf).

Pel que fa a la presència internacional, es presentaran traduccions de diversos autors, com Escapada rebel cap a la llibertat (Comanegra), de William McLellan, Senyals i símbols (Godall) de Vlasímir Nabókov o La noia que va viure dues vegades, de l’escriptor i periodista David Lagercrantz (autor de la tercera entrega de la saga Millenium), convidat internacional de la Setmana. Al marge dels autors estrangers, per tercer any la Setmana acull la trobada Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents, amb agents i editorials d’arreu, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.

Entre les novetats de la propera edició hi ha el format de presentació de llibres que organitza la pròpia Setmana, i que aposta per un model “radiofònic” amb l’ajuda d’estudiants de ràdio, per fer més “dinàmiques” les presentacions de nous títols.

La Nit de la Setmana

Per segon any es repetirà la Nit de la Setmana, una celebració nocturna que allarga l’horari habitual més enllà de les nou del vespre i fins a la mitja nit. Serà “més dinàmic” que l’any passat, segons ha assegurat el president de la Setmana, Joan Sala, amb diverses activitats literàries i musicals, i traslladada al primer dissabte de la Setmana i no el darrer dia, com va passar ara fa un any.

Cartell i premis

Els distribuïdors i agents culturals Margrit Lömker i Oriol Serrano, rebran el 23è Premi Trajectòria de la Fira del Llibre en Català, una peça que ha elaborat l’artista gràfic Ignasi Aballí i que es reprodueix també a les bosses i punts de llibre promocionals de la Setmana. D’altra banda, enguany es lliura un Premi Especial per a la històrica publicació infantil Cavall Fort.

Pel que fa al cartell i la gràfica d’aquesta edició, l’ha elaborat un alumne del Grau de Disseny de l’escola Elisava, Sergio Conches, guanyador d’un concurs intern convocat a través de la Setmana.

Relacionats