Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Isabel Allende guanya el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

El jurat ressalta que ha creat “novel·les que commouen per la seva radicalitat humana”

Ramon Moreno 23/05/2019

L’escriptora Isabel Allende (Lima, 2 d’agost de 1942) ha estat guardonada amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino que concedeix l’Ajuntament de Barcelona. El jurat, integrat pels periodistes Òscar López i Sergi Doria; els escriptors Care Santos i Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, ha destacat que Allende “encarna la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure” i que ha creat “novel·les que commouen per la seva radicalitat humana”, a partir d'”exilis i vivències personals que transiten de l’amor a la mort”. La seva obra, que compta amb 23 títols publicats, ha estat traduïda a 42 idiomes i ha venut més de 74 milions d’exemplars, fet que l’ha convertit en l’escriptora més venuda en llengua espanyola i ha rebut més de 60 premis internacionals.

El jurat han recordat que el cop de Pinochet de l’11 de setembre de 1973 la va empènyer a l’exili i va escriure La casa de los espíritus i “va anar transformant els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la història.

Allende ha publicat recentment la seva nova novel·la Largo pétalo de mar sobre una parella catalana exiliada a Xile per la Guerra Civil. Coincidint amb el 70è aniversari de l’arribada del Winnipeg a Xile, la novel·la narra la història d’en Víctor i la Roser, una parella catalana que van formar part dels més de 2.000 exiliats espanyols que van arribar a Xile amb el vaixell que Pablo Neruda va llogar l’any 1939.

En traducció catalana es poden trobar títols com L’amant japonès i El joc de Ripper. 

Premi Barcino

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la setena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura. Barcelona Novel·la Històrica està comissariada per l’editor Fèlix Riera, i l’organitza l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.