Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Història amb nom de dona

Dues novel·les històriques que reivindiquen el paper de la dona en episodis de la nostra història

Ramon Moreno 28/07/2022

Coincideixen a les llibreries, editats per Columna Edicions, dues novel·les històriques que tenen el comú denominador de les seves protagonistes femenines.

La barcelonina Laia Perearnau ha guanyat la darrera edició del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb Francesca de Barcelona, una atrapant narració, basada en una història real, de la Francesca Estrany, que lluita desesperadament per convertir-se en metgessa i cirurgiana, un ofici que, al segle XIV estava reservat als homes. Tot i que la seva lluita es presenta com una quimera, la jove Francesca aprendrà primer l’ofici de llevadora amb l’ajuda de la seva àvia i tot seguit, per endinsar-se en els secrets de la medicina, s’endinsa al Call jueu de Barcelona, un barri prohibit per als cristians, on hi ha els millors metges. La Francesca ensenya als seus amics jueus els secrets de les plantes remeieres i ells li donen accés als seus llibres i el seu coneixement. La seva trajectòria vital, dels orígens humils i pobres de les cases de pescadors fins a arribar a ser una metgessa famosa que fins i tot es requerida pel rei Joan, és plena d’entrebancs i determinació no exempts de perills.

La Laia Perearnau construeix un bonic relat sobre la figura de la Francesca alhora que una precisa descripció de la Barcelona emmurallada del segle XIV, amb la preponderància de la religió i el fanatisme antireligiós que provoca l’extinció del Call jueu de la ciutat.

Llaços de sang

Canviant de ciutat i d’època històrica, Llaços de sang ens transporta a la Girona que lluita contra el setge napoleònic.

La novel·la parteix del tractat de Fontainebleau, en què Espanya i França van pactar que s’unirien per conquerir Portugal, i un cop fet, se la repartirien. Però Napoleó decideix conquerir la ciutat de Girona, en un setge, el 1809, que va comportar milers de morts i que va destruir gran part de la ciutat. En aquest context, un grup de dones es veuen obligades a ajudar en la defensa de la ciutat i les seves famílies, organitzades en una companyia militar que serà coneguda com les Bàrbares i que arribaran a convertir-se en unes veritables heroïnes de la història.

Llaços de sang ens trasllada, pas a pas, a aquell setge napoleònic de Girona, des de l’arribada dels militars francesos fins a l’alçament i resistència popular, la formació de la Companyia de Santa Bàrbara i fins al desenllaç final a les portes del Nadal d’aquell any de 1809.

Francesca de Barcelona. Laia Perearnau. Columna Edicions. Barcelona, 2022. 460 pàgines. 21,00 € 

Llaços de sang. Teresa Sagrera i Ramon Gasch. Columna Edicions. Barcelona, 2022. 848 pàgines. 23,90 €