Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Els llibres de la setmana

|

- Publicitat -

Un cert somriure, de François Sagan (Viena Edicions, 184 pàgines, 16,00 €). El nou títol de la col·lecció Petits Plaers recupera el seu relat de 1956, que explora una de les emocions més impredictibles com és l’amor no correspost.  La Dominique estudia dret a París i s’esforça per no morir-se d’avorriment. A la universitat coneix en Bertrand i comencen a sortir. Ell és un bon noi, sembla que s’entenen bé i fins i tot podria dir-se que s’estimen. Un dia entren a un cafè i es troben amb l’oncle d’en Bertrand, en Luc, un seductor que voreja la quarantena i que, tot i ser casat, té una merescuda fama de frívol i inconstant. De mica en mica, en Luc i la Dominique comencen a coincidir, conscients que l’atracció mútua que senten és cada cop més intensa, i també que la relació serà tan efímera com dolorosa. Però com resistir-s’hi?

Publicitat

El doble, de Fiódor Dostoievski (Quid Pro Quo Edicions, 250 pàgines, 20 €). Dostoievski és un dels grans autors de la història de la literatura. La celebració, l’any passat, del centenari del seu naixement va contribuir al redescobriment de la seva literatura a través de noves traduccions al català, entre elles aquesta de Xènia Dyakonova. Iàkov Petróvitx Goliadkin, el funcionari protagonista d’aquest llibre, assisteix a un dinar organitzat pel seu cap amb motiu de l’aniversari de la seva filla, a la qual volia festejar. Davant de la negativa a ser acceptat a la celebració, trasbalsat en el més profund del seu jo, topa pel carrer amb un home idèntic a ell. ¿Fins a quin punt és real o és una fabulació de la seva ment pertorbada? ¿Es tracta d’un veritable desdoblament? Precursor de Kafka en el tema de l’home indefens davant d’una burocràcia implacable i tot sovint anihiladora, només un escriptor de la talla de Dostoievski podia sortir airós d’aquest envit.

Cantates, fugues i colls de la baralla, de Guillem Viladot (Pagès Edicions, 64 pàgines, 11,00 €). La primera de les publicacions amb les quals Pagès Editors celebrarà l’Any Viladot, és aquesta obra de poesia visual creada tot seguint els esbossos, anotacions, mesures i indicacions de l’artista del que havia de ser un llibre que no es va arribar a publicar mai i que es conservava a la fundació que porta el seu nom a Agramunt.

Et pot interessar  [Lectures d’estiu] El llapis vermell

El teatre de Shakespeare en el seu context, de Jordi Coca (Edicions de 1984, 864 pàgines, 23,50 €). Aquesta obra es proposa d’indagar el sentit primer de les trenta-sis obres més canòniques de l’autor tot apropant-nos a allò que sabien els espectadors del seu temps i que avui nosaltres no sabem. Per fer-ho l’autor ha tingut en compte tant les dades històriques com els esdeveniments polítics i culturals, la censura elisabetiana, la influència de les tradicions, i els costums, les modes i les tendències literàries d’aleshores. També es planteja si Juli Cèsar es refereix al gran líder romà, d’on ve l’escruixidora i irònica duresa de Troilus i Cressida, fins a quin punt El rei Lear era una qüestió d’actualitat en estrenar-se, si Macbeth és veritablement una obra sobre l’ambició política, o bé com arriba Shakespeare a la colpidora profunditat psicològica d’Antoni i Cleòpatra.

L’estrambòtic cas del lladre d’escoles, de Dani Torrent (Edicions Cal·lígraf, 80 pàgines, 15,00 €). La nova novel·la infantil de Dani Torrent (que acaba de guanyar un dels premis de la Mostra d’Il·lustradors de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya) ens porta una nova aventura de la colla de detectius infantils. Un inusual robatori a l’escola on estudien els quatre petits membres de la banda de la Poca Lipsi és el detonant d’aquesta nova aventura dels petits detectius. A primer cop d’ull, els objectes sostrets no tenen relació aparent, però la investigació els portarà fins al pare de la Yoli, que amaga un secret que es va desvetllant a mesura que avancen les recerques… i que resulta ser molt millor del que tothom esperava.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió