Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El pròleg perdut de Francesc Pujols a ‘La matemàtica de la història’ d’Alexandre Deulofeu

Francesc Pujols va prometre un pròleg a la gran obra d’Alexandre Deulofeu, un comentari filosòfic de la matemàtica de la història. D’aquest pròleg, que ja s’anunciava al primer llibre de […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 30/09/2018

Francesc Pujols va prometre un pròleg a la gran obra d’Alexandre Deulofeu, un comentari filosòfic de la matemàtica de la història. D’aquest pròleg, que ja s’anunciava al primer llibre de la teoria del figuerenc, no se’n coneixia res. Alguns l’havien considerat una boutade més de Pujols,  d’altres, quasi una llegenda. Ningú sabia amb certesa si existia. Ara es presenta el llibre que recupera aquell tresor amagat a La Torre de les Hores des de feia exactament setanta anys: el Pròleg de «La matemàtica de la història» dAlexandre Deulofeu, de Francesc Pujols.

En el curs de les seves recerques, dos investigadors, Max Pérez i Alba Padrós van localitzar el famós document perdut, que ara ha publicat l’editorial figuerenca Edicions Cal·lígraf, en un volum que vol ser un homenatge a l’amistat entre Francesc Pujols (1882-1962) i Alexandre Deulofeu (1903-1978). Es tracta d’un filòsof i un historiador: l’un, el fundador de la pantologia; l’altre, el descobridor de la matemàtica de la història.

El volum, a banda del document original de Francesc Pujols, inclou un perfil de la vida dels dos personatges , amb les biografies respectives i un capítol especial dedicat a la seva coneixença i la relació que van tenir a Montpeller durant l’exili. En segon lloc s’inclou un resum del seu pensament (de la pantologia i de la matemàtica de la història respectivament) i finalment, el darrer capítol, analitzar el text de Pujols. El pròleg del llibre ha anat a càrrec del professor Ramon Alcoberro.

Pròleg de ‘La matemàtica de la història’ d’Alexandre Deulofeu. Francesc Pujols. Estudi i edició d’Alba Padrós i Max Pérez. Edicions Cal·lígraf. Figueres, 2018. 276 pàgines. 20,00 €