Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El Hollywood de Tarantino

El director de cinema debuta en la narrativa amb ‘Hi havia una vegada a Hollywood’

Ramon Moreno
Ramon Moreno 08/08/2021

Com totes les seves pel·lícules, la darrera obra de Quentin Tarantino és una cita obligatòria per a tots els amants del cinema. El director americà ha construït un univers cinematogràfic de culte, però que també es mou en el territori del gran públic. Once Upon A Time In Hollywood és una d’aquestes obres que ens transporta al final de l’època daurada del cinema a la ciutat de Los Angeles. Com sigui que Quentin Tarantino no només va dirigir la pel·lícula, sinó que també la va escriure, ara es publica una versió novel·lada del film que va més enllà de la mateixa pel·lícula.

Hi havia una vegada a Hollywood (Columna Edicions) marca el debut de Tarantino en la ficció literària, amb una crònica amarga i reivindicativa del que van ser els darrers moments del gloriós Hollywood com a gran meca del cinema, a través de la mirada d’un actor en decadència i el seu doble en les escenes perilloses que també li va de xofer, secretari i confident. Rick Dalton que va ser una actor reconegut que tenia la seva pròpia sèrie viu ara uns moments de baixada que s’intueixen definitius. Els Hollywood de les grans produccions està desapareixent, així com els grans noms mítics i Dalton es veu encasellat en una sèrie de produccions en les que es veu repetint el mateix paper sense que acabi d’arribar el seu moment, tot i tenir el seu paper estel·lar en produccions europees d’spaghetti western que li reporten reconeixement i diners i una esposa italiana.

De rerefons de la novel·la hi trobem un Hollywood que viu al ritme musical que va marcar l’estiu de l’amor i la ciutat de Los Angeles convertida en la capital del hippisme. Ofegant les penes en whisky, Dalton té de veïns la parella de moda del moment, el director de cinema Roman Polanski i l’actriu (i la seva dona) Sharon Tate, exemples, ells sí, d’èxit, bellesa i perfecció, tot i que la persistent presència de Charles Manson anuncia la catàstrofe que estava per arribar.

La història de Rick Dalton i Cliff Booth (un doble sense feina, que arrossega el misteri d’alguns assassinats no aclarits), i els altres Daltons i Booths que sobreviuen a la ciutat dels somnis, es mou en paral·lel a la història oficial d’èxits i glamur, la que en aquella època poden marcar (per a escarni de Dalton) Steve McQueen, Burt Reynolds o els mateixos Polanski i Tate.

Hi havia una vegada a Hollywood té tots els ingredients “marca de la casa” de Quentin Tarantino: una història atractiva, trames i subtrames de ritme trepidant, uns diàlegs afinats, punyents, les suficients dosis de violència i, en general, una novel·la notable i divertida.

Hi havia una vegada a Hollywood. Quentin Tarantino. Traducció de Núria Parés. Columna Edicions. Barcelona, 2021. 432 pàgines. 19,90 €