Diumenge, 3 de juliol de 2022 - Edició 1438
La República

Eivissa, capital de la cultura club

Luis Costa i Christian Len escriuen la història oral de la música electrònica a Eivissa

Ramon Moreno 12/04/2021

Eivissa no és només una destinació turística preferent a nivell mundial, sinó que és també una de les capitals indiscutibles de la música electrònica. Dos DJ’s i periodistes catalans, Luis Costa i Christian Len, s’endinsen en la història d’aquest fenomen al llibre Balearic: Historia oral de la cultura club en Ibiza, que publica l’editorial barcelonina Contra.

Els autors han recopilat el testimoni de tot l’univers de personatges relacionats amb aquest fenomen, tant DJ’s i músics internacionals com periodistes, ballarins, promotors, discogràfiques i fins i tot del sector turístic i hoteler. I també, evidentment, dels promotors i propietaris de discoteques quee s’han convertit en referències mítiques al món de la música con Pacha, KU i Privilege, Amnesia o Space i bars com Café del Mar que va convertir en un ritual gairebé religiós les postes de sol amb banda sonora. Un centenar d’entrevistes i dos anys de recerca documental que donen una visió cromàtica del fenomen.

Els inicis als anys 50

Situen els autors els orígens de tot plegat a finals dels anys cinquanta, quan la petita població d’Eivissa (l’”illa blanca”) comença a rebre les primeres fornades de turisme internacional, primer beatniks americans i més tard hippies a la recerca de llibertat (o llibertinatge), i músics com Pink Floyd (l’al·lucinògena pel·lícula More, a la qual el grup hi va posar la banda sonora, es va rodar entre Formentera e Eivissa).

Seria a partir de 1987, quan DJ’s com Alfredo Fiorito i Leo Mas van catapultar l’ambient dels clubs i discoteques de l’illa a referent musical indiscutible, que el fenomen es va batejar com “Balearic beat”  i “la cultura de club es va estendre a tot el món”, com remarquen els autors. “El que va seguir van ser les onades de turistes a la recerca de la salvatge descàrrega de música y espiritualitat tel·lúrica de l’illa”. A partir d’aquell moment Eivissa es va convertir “per bé o per mal” en capital mundial del turisme i el clubbing.

Balearic: Historia oral de la cultura club en Ibiza. Luis Costa i Christian Len. Contra Editorial. Barcelona 2020. 608 pàgines. 24,90 €