Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

Crims en família

Joan Manuel Soldevilla publica ‘Autopista’, una road movie criminal

Ramon Moreno
Ramon Moreno 03/04/2021

El figuerenc Joan Manuel Soldevilla ha centrat bona part de la seva producció al camp assagístic, amb nombrosos estudis dedicats al món del còmic i la il·lustració i la literatura clàssica. El seu darrer títol unia aquestes dues facetes analitzant les relacions entre els còmics de Tintín i la gran novel·la de Cervantes, de lectura certament apassionant (Del Quijote a Tintín. Relaciones insospechadas entre un libro de burlas y un tebeo infantil).

En el camp de la narrativa Soldevilla va debutar amb la novel·la L’amic de Praga, en la que narra la relació d’amistat entre en català Jaume Ministral i el metge Frank Kriegel, iniciada a la Guerra Civil, amb el teló de fons de les purgues estalinistes i la dictadura franquista. Ara, l’escriptor fa un gir més o menys radical i presenta Autopista (Columna Edicions), una road movie amb un rerefons criminal, protagonitzada per una família.

Venjança a la carretera

Quan després de la tràgica mort del seu marit i pare, l’Andrea i els seus tres fills decideixen fer una llarg viatge en cotxe per Europa, el plantejament sembla el d’un viatge de retrobament familiar per a intentar superar el dol. Però sota aquesta aparença s’amaga un ànim de venjança que convertirà aquell viatge en una ruta criminal que portarà la família a un llarg recorregut per autopistes monòtones cap a ciutats com Brusel·les, París, Saragossa o Burgos. En aquest “projecte criminal” hi participen tots quatre, la mare seriosa i aparentment assenyada i els tres fills menors, amb plena consciència.

Recorrent llargs quilòmetres d’autopistes i dormint en anònims i idèntics hotels de carretera (la mateixa cadena, les mateixes habitacions, el mateix menjar…), on emeten sempre la sèrie Friends a la televisió, la història vol ser una reflexió sobre el valor de la família, que Soldevilla veu com “una unitat molt sòlida”, i també ens apropa a la frontera de l’estabilitat mental i la coherència de les decisions. Com destaca l’autor, l’aventura que empren la família “en el seu món té coherència”, i serveix per a crear “vincles més sòlids” amb els fills.

El perquè de tot plegat es va coneixent pàgina a pàgina, en una relat en què l’anàlisi psicològica dels personatges, les seves vivències i interioritats, conviuen en un món d’educació i literatura, en què l’univers del còmic i l’anomenada cultura popular hi és ben present, d’Astèrix a La patrulla dels castors i les seves aventures detectivesques, en el que esdevé un nítid i emotiu homenatge a l’obra  de Jean-Michel Charlier i Mitacq.

Autopista és un thriller trepidant que a cada línia ens permet una reflexió sobre el bé i el mal, el correcte i l’incorrecte, la veritat i la mentida, la justícia i la maldat… com la vida mateixa.

Autopista. Joan Manuel Soldevilla. Columna Edicions. Barcelona, 2021. 320 pàgines. 19,90 €